Strauss & Wagner

Richard Wagner: Dich teure Halle ja Elisabethin rukous oopperasta Tannhäuser, Richard Strauss: Es Gibt ein reich (Ariadne auf Naxos,), Vier letzte lieder, ja muita lauluja. Lise Davidsen, sopraano ja Philharmonia Orchestra, joht. Esa-Pekka Salonen. Decca 483 4883.

Norjalainen Lise Davidsen, 32, on jo eri yhteyksissä hämmästyttänyt äänellään, jossa on kantovoimaa kuin toisella norjalaisella, Kirsten Flagstadilla ikään mutta tarvittaessa myös tummaa lyyristä lämpöä. Raudanlujan hengitystekniikan varmistama fraseeraus silottaa tien Wagneriin ja Straussiin, ja menneenä kesänä hän debytoi Bayreuthissa uudessa Tannhäuserissa. Sen kahdella aarialla alkaa myös hänen debyyttilevynsä. Ääni kaartuu uljaana orkesterin yli, ja Elisabethin rukouksen pitkät linjat voisivat jatkua ikuisuuksiin.

Davidsen on tulkkina enemmän viileähkö välittäjä kuin persoonallisten kosketusten tarjoaja, mutta lavakokemus Wagnerissa auttanee nostamaan draamallista läsnäoloa. Straussin lauluissa hän tarjoaa monia hienoja hetkiä, etenkin pysäyttävän Ruhe meine Seelen. Vier letzte Lieder -sarjan valitseminen debyyttilevyn päänumeroksi ei kuitenkaan ollut onnistunut valinta. Kilpailu sen levytysten kohdalla on yksinkertaisesti liian kova, ja Davidsenin laulusta puuttuu syvältä se eletty ja koskettava ote, jota ilman tätä hyvästijätön musiikkia on turha levyttää.

Esa-Pekka Salosta ei liene ennen saatu kiinni liiasta laahaavuudesta, mutta nyt se pisti korvaan jo Elisabethin rukouksessa. Se ei johtunut temposta sinänsä vaan siitä, että sisäinen jännite ei kantanut. Vier letzte Lieder -sarjassa toistuu sama ongelma. Kyllä näitä iltaruskon sävyjä saa viipyillen maalailla, mutta nyt ilme on paikoin oudon seisahtunut. Huippukohtina ovat viulu- ja käyrätorvisoolot, joiden sielukasta otetta olisi kaivannut myös kokonaisuuteen.

Harri Kuusisaari

JAA
Edellinen artikkeliJanáček
Seuraava artikkeliEyck ym.