Mikko Franck lasten maailmoissa

Maurice Ravel: L’Enfant et les Sortiléges, Claude Debuyssy: L’Enfant produhue, sinfonia. Ranskan radion filharmonikot ja radiokuoro, joht. Mikko Franck Solisteina mm. Chloé Briot, Nathalie Stutzmann, Sabine Devieilhe, Karina Gauvin, Roberto Alagna. Erato 0190295896928.

 

Mikko Franck on tehnyt ensimmäiset levynsä Ranskan radion filharmonikkojen johtajana voitokkaissa merkeissä. Ravelin ooppera Lumottu lapsi on täynnä kellosepäntarkkoja kuvaelmia, kun kodin esineet lepotuoleista teekannuihin saavat äänen kiukuttelevan lapsen mielessä. Soittimistoon kuuluu mm. raastinrauta. Hienostunut partituuri vaatii soittajilta yksilöllistä fantasiaa ja kykyä muuttaa arkinen maagiseksi. Ranskan radiofilharmonikoissa näitä avuja on, vaikka Franck olisi paikoin voinut ottaa kevyemmin svengaavan otteen – teoshan on täynnä ajan muotitansseja foxtrotista ja jazzista alkaen.

Ooppera perustuu Coletten librettoon, ja sen yhteydet Liisa Ihmemaassa -tarinaan ovat ilmeiset. Silti Colette ja Ravel luovat siihen aivan omanlaistaan syvyyspsykologiaa. Kodin esineillä ja puutarhan eläimillä on sielu, ja ne syyttävät lasta tämän pahoista teoista. Puutarhaan sijoittuvassa toisessa näytöksessä korostuu panteistinen ulottuvuus. Kohtaamiset eläinten ja kasvien kanssa Ravel pukee ironisten revyynumeroiden muotoon.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari