Kreikkalainen kärsimysnäytelmä

Bohuslav Martinu: Kreikkalainen kärsimysnäytelmä. Rolf Romei, Dshamilja Kaiser, Markus Butter, Wilfried Zelinka ym. Grazin taideyliopiston kuoro, Grazin kuoro ja lisäkuoro, Grazin filharmoninen orkesteri, johtajana Dirk Kaftan. Oehms Classics OC 967 (2 cd).

Turkista tulvii pakolaisia pieneen kreikkalaiseen kylään, jossa valmistaudutaan esittämään Kristuksen kärsimyskuvaelmaa. Papit ja kylänvanhimmat torjuvat tunkeilijat, mutta Jeesusta kuvaelmassa esittävä Manolios-paimen puolustaa heitä. Hänet kivitetään lopulta hengiltä ja pakolaiset ajetaan takaisin mieron tielle. Nikos Kazantzakisin kertomus sijoittuu aikaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mutta kotimaastaan paenneelle Bohuslav Martinulle se tuntui todelliselta vuonna 1957, eikä aihe ole menettänyt ajankohtaisuuttaan vuonna 2018.

Martinun Kreikkalainen kärsimysnäytelmä on hänen oopperoistaan realistisin. Englannin kielelle sävelletty teos valmistui alun perin Lontoon Covent Gardenille, joka jätti sen esittämättä. Martinu laati oopperasta 1958 uuden version, joka kantaesitettiin Zürichissä hänen kuolemansa jälkeen 1961. Oehmsin Itävallan Grazissa tekemä livelevytys perustuu teoksen alkuperäisversioon.

Esityksen englanninkielen aksenttien kirjavuus istuu sinänsä aihepiiriin mutta tuo Martinun tekstiin myös epäonnistuneita painotuksia. Esityksellä on paikallisen yhteisponnistuksen leima, jossa kaikki osalliset ovat täysillä mukana, vaikka lähtötaso ei ole huimaava. Martinulle ominaisesti traagiseen tarinaan tuovat valoa reippaat kansanmusiikkiaiheet ja jalostunut lyriikka, joita tuo parhaiten esiin orkesteri. Charles Mackerrasin levytys Supraphonilla ei kalpene.

Antti Häyrynen