Janáček

Leoš Janáček: Kadonneen päiväkirja, Määriläisiä kansanlauluja, Rikadla. Nicky Spence, tenori, Julius Drake, piano, Vaclava Houskova, mezzosopraano, lauluyhtye (Victoria Couper, Clemmie Franks, Emily Burn), Victoria Samek, klarinetti. Hyperion CDA68282.

Leoš Janáčekin Kadonneen päiväkirja on 22-osainen laulusarja, jossa tenorin ja pianistin ohella tarvitaan kolmessa laulussa mezzosopraanoa ja kolmen naisen offstage-yhtyettä. Rakastunut nuori mies päättää kadota mustalaistytön matkaan, ja samoin tunsi nuoreen Kamila Stösslovaan rakastunut säveltäjä. Hän rakensi runoilijaksi vuosikymmeniä myöhemmin paljastuneen Ozef Kaldan tekstistä omaperäisen, hankalasti toteutettavan ja siksi harvoin kuullun kokonaisuuden.

Sankarillisesti laulava Nicky Spence ei aina tuo esiin nuorukaisen haavoittuvuutta, mutta muuten hänen varmaa ja pitkää linjaa korostavaa lauluaan on ilo kuunnella. Esityksen suurin sankari on pianisti Julius Drake, joka syöttää musiikkiin Janáčekille tarpeellisia psykologisia vihjeitä. Lastenloruihin pohjautuvasta Rikadlasta on levyllä suppeampi varhaisversio kolmelle lauluäänelle, klarinetille ja pianolle. Se on tervetullut uutuus, eikä kovin usein kuule Määriläisiä kansanlaulujakaan, joita Spence ja Vaclava Houskova esittävät kimmoisin rytmein ja kaihoisin sävelmin.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliDvorak
Seuraava artikkeliStrauss & Wagner