Guillaume Machaut

Guillaume Machaut: The Lion of Nobility. S’il estoit nuls, On ne porroit penser, Dame se vous m’estes lonteinne, Moult sui de bonne heure nee, Ne pensez pas, En demantant et lamentat, Me esperis se combat, J’aim sans penser laidure, Ma fin est mon commencement, C’est force faire le vueil, Je puis trop bien ma dame comparer, Tant doucement. The Orlando Consort. Hyperion CDA68318.

Guillaume de Machaut (n. 1300–1377) oli trubaduurien perillinen, hovirakkauden ja ritarillisten hyveiden ylistäjä, jonka moniääniset vokaaliteokset edustivat maallisen taidemusiikin ensimmäistä ”modernismin” aaltoa, ars novaa. Runonlaulajana hän kirjoitti tekstit ja räätälöi niihin musiikin, jota on säilynyt hienoissa käsikirjoituksissa yllättävän runsaasti. Tämä on vuonna 1988 perustetun Orlando Consortin kahdeksas levyjulkaisu Machaut’n motetteja, balladeja ja virelaita. Levyotsikon ”Aateliston leijona” oli Ranskan kuningas Juhana II, joka joutui englantilaisen Mustan prinssin vangiksi Poitiersin taistelussa vuonna 1356.

Kolmiääninen ja yli 17-minuuttinen En demantant et lamentant on valituslaulu Lontoon Toweriin ”kultaiseen vankeuteen” päätyneelle kuninkaalle. Lähtiessään keräämään lunnaita Ranskassa Juhana jätti poikansa panttivangiksi, mutta tämän karattua kuningas joutui palaamaan Englantiin, jossa hän kuoli vuonna 1364. Ritarillinen kunniakäsitys huokuu myös levyn muista teoksista, jotka julistavat hovirakkautta: ”Jos olette kaukana minusta, sydämeni on aina lähellä”, ”Älkää luulko, etten rakastaisi teitä, vaikka en näe teitä”, tai ”Kaikki toiveeni ovat ja tulevat olemaan palvella teitä”.

Niiden lomassa kuullaan yksi Machaut’n tunnetuimmista teoksista, palindromimainen rondeau Ma fin est mon commencement (”Loppuni on alkuni”). Orlando Consort on levyprojektinsa aikana osoittautunut tyylivarmaksi ja polyfonisessa tasapainoilussaan taitavaksi yhtyeeksi. Mieskvartetin yksittäiset äänet tai yhteissointikaan ei aina hivele korvia, mutta ehkä sekin sopii myöhäiskeskiaikaan, jolloin laulujen ja todellisuuden välinen ero oli kohtalainen.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliAlex Freeman
Seuraava artikkeliHenry Purcell