Ethel Smyth

Ethel Smyth: The Prison. Dashon Burton (Vanki), Sarah Brailey (Hänen sielunsa), Experiential kuoro ja orkesteri, johtajana James Blachly. Chandos CHSA 6279.

Dame Ethel Smyth (1858-1944) tuomittiin vankilaan hänen kivitettyään vuonna 1912 naisten äänioikeutta vastustaneen siirtomaaministerin ikkunaa. Leipzigin konservatoriossa opiskelleella sufragettisäveltäjällä oli siten omakohtaista kokemusta hänen säveltäessään ”vokaalisen sinfonian” The Prison (”Vankila”, 1930) ystävänsä Henry Bennet Brewsterin librettoon. Kyseessä ei ole protestisävellys vaan pohdiskeleva syväluotaus vapauden olemukseen.

Bassobaritoni Dashon Burtonin Vankia kalvaa ahdistus ja epävarmuus, jota sopraano Sarah Brailey Hänen sielunaan rauhoittaa kuoron laajentaessa aihetta elämänviisaudella. Tekstissä on kankeutensa, mutta Smythin musiikki on ryhdikästä ja verkkaisuudessaankin valpasta. Se johdattaa päähenkilönsä ja kuulijan ylittämään itsensä, vapautumaan pyyteistään ja tiedostamaan paikkansa maailmassa. Kuolemattomuudesta kertova vaskikoraali tai lopullista vapautumista huokuva pastoraali säteilevät teoksen lopulla vakuuttavaa valoa. Smythiä syrjittiin säveltäjänä eläessään, mutta James Blachlyn johtamat joukot todistavat, että hänen musiikillaan on paikka sekä historiassa että nykyajassa.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliTõnu Kõrvits
Seuraava artikkeliKalevi Aho