Dvorak

Antonin Dvorak: Saint Ludmila. Adriana Kohutkova, sopraano, Karla Bytnarova, altto, Tomas Cerny, tenori, Ondrej Shaling, tenori, Peter Mikulas, basso, Slovakian filharmoninen orkesteri ja kuoro, johtajana Leos Svarovsky. Naxos 8.574024-25.

Böömin Pyhä Ludmila on tsekkien kansallispyhä, yhteinen katolisille ja ortodokseille. Hän kääntyi kristityksi 800-900-lukujen vaihteessa ja kasvatti uskoon pojanpoikansa Wenceslauksen, mutta kärsi marttyyrikuoleman miniänsä murhaamana. Dvorak sävelsi aiheesta oratorion Saint Ludmila Leedsin kuorofestivaaleille vuonna 1886, mutta jostain syystä teos on jäänyt hänen Requieminsa ja Stabat materinsa varjoon.

Leos Svarovskyn johtama Naxos-levytys ei ole teoksen ensimmäinen, mutta innoittuneessa omistautumisessaan oiva johdatus harvinaiseen suurteokseen. Oratorion ensimmäinen osa sijoittuu Ludmilan lapsuuteen Melnikin linnassa, jossa palvotaan pakanallista Baba-jumalatarta. Toisessa osassa todistetaan ihmetöitä Berounin metsissä ja Ludmila kohtaa puolisonsa prinssi Borivojin. Kolmannessa osassa Ludmila saa kasteen ja Pyhä Henki siunaa kristityn avioparin ja Premyslin dynastian. Svarovskyn johtamaa versiota on hiukan karsittu, mutta eeppisine kuoroineen ja oopperamaisine sooloineen – kirkkaimpina tähtinään sopraano Adriana Kohutkova ja basso Peter Mikulas – teos on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Antti Häyrynen