Alex Freeman

Alex Freeman: Under the Arching Heavens; A Wilderness of Sea. Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek. BIS, BIS2592

Suomenamerikkalainen Alex Freeman on profiloitunut nimenomaan kuorosäveltäjäksi, ja Helsingin kamarikuoron tilaama Under the Arching Heavens nousi Teosto-palkintoehdokkaaksikin. Suomen sisällissodan satavuotismuistolle sävelletty laaja teos on sovellettu versio katolisesta sielunmessusta, jonka osia on korvattu suomen-, ruotsin- ja englanninkielisillä runoilla.

Freeman kasvattaa modaalista sävelkieltään upeiksi laajoiksi sointumatoiksi, kuljettaen pitkiä nuotteja kuin lankoja loimessa. Sydämeni laulu leijuu tahtilajittomuuden tunnussaan ja Thrushes pyrähtelee lintujen lailla; harmoniatajun ohella kieltenkin sointivärit on huomioitu. Requiem-sekvenssiin Freeman on löytänyt kekseliäisyyttä, mutta perinteiset messunosat eivät niiden rinnalla jää yhtä hyvin mieleen. Tasapainoinen ja tarkka Helsingin kamarikuoro on tällä levyllä myös poikkeuksellisen tunteikas.

Levyn päättävä, Shakespearen teksteihin sävelletty A Wilderness of Sea on itsenäisesti kuunneltuna runsas ja komea katoavaisuuden mietelause, mutta yli tunnin requiemin perään korvat ovat sille jo liian ähkyssä.

Santeri Kaipiainen