Asiantuntija vastaa: Lauri Porran suosikkisoundtrackit

”Elokuvamusiikin taide on pienissä ajoituksissa ja tekstuureissa siellä kaiken alla. Melodioitahan tekee kuka vaan”, Lauri Porra kertoo. Kuva: Elina Simonen.
”Elokuvamusiikin taide on pienissä ajoituksissa ja tekstuureissa siellä kaiken alla. Melodioitahan tekee kuka vaan”, säveltäjänä ja sähköbasistina tunnettu Lauri Porra kertoo. Kuva: Elina Simonen.

 

HKO, RSO, kapellimestari Dalia Stasevska, omniwerkisti Lauri Porra, rap-artisti Paperi T sekä Dance Team Finland. Reseptiltään varmasti viimeisten viikkojen festivaalijulkistuksien hämmentävin esitys realisoituu elokuussa Helsingin juhlaviikoilla.

Nimeä Kuriton kesäyö kantava avajaiskonsertti on saanut säveltäjä Porran yhdistämään omniwerk-jousikosketinsoittimen sinfoniaorkesteriin ja rap-ilmaisuun. Entä milloin Porran hallussa oleva uniikki soitin soi valkokankaalla?

Monitaituri paljastaa jo voittaneensa yhden mainosmusiikkipalkinnon owniwerkiä sisältävällä teoksella. Uudessa Tappajan näköinen mies -rikosjännärissäkin soittimella on oma roolinsa.

”Matalan ääripään murretun kuuloisilla viola organista -soinneilla voi luoda tosi hyvin atmosfääriä. Fantasiani on tehdä omniwerkiin vahvasti nojaava ääniraita vielä joku päivä.”

Lauantaina 23. huhtikuuta Porra pääsee loihtimaan harmonikkataiteilija Veli Kujalan kanssa elävää ääniraitaa vuoden 1922 kauhuklassikkoon Nosferatu. Hän luettelee omaksi soitinarsenaalikseen muun muassa japanilaista kotoa lähellä olevan guzhengin, sormipianot ja bassokitaran.

”Kauhuleffat eivät ole minulle se tutuin elokuvagenre. Olen itse aika herkkähermoinen ja pidän varsinaisesti lähinnä vanhoista kauhuelokuvista.”

Seuraavat kuusi kokonaisvaltaista elokuvaelämystä nousee Porran listan kärkeen: ”En erota scoreja elokuvista sen takia, että musiikki on aina palvelemassa kuvaa.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 

Kauhuelokuva Nosferatu (1922, ohj. F. W. Murnau) la 23. huhtikuuta klo 21.30 Loud Silents -mykkäelokuvafestivaaleilla Tampereen ylioppilasteatterissa. Lauri Porra ja Veli Kujala, musiikki. Lisätiedot: loudsilents.com