Tekijänoikeus ja jokamiehenoikeudet

 

Istun marraskuisessa leppeässä yössä Meksikon pääkaupungissa ystäväni säveltäjä Armando Manzaneron kanssa. Kerron, että Suomessa on kohistu kuuluisan, jo edesmenneen iskelmätähden plagiaattisävellyksestä. Varkaus huomattiin vasta nyt vuosikymmenten jälkeen, kun eräs alan harrastaja huomasi yhteyden alkuperäiseen unkarilaiseen lauluun. Kerron maestrolle myös, että johtavan päivälehtemme musiikkitoimittaja riemastui mediassa asiasta todeten, että kerrankin selkeä plagiaatti, joka ei jätä tilaa tulkinnalle. Ja näin todella asia on.

Armando menee hiljaiseksi. Hän, Etelä-Amerikan keskeisin ja tunnetuin romanttisen musiikin säveltäjä, jolla on neljäsataa hittiä, toteaa vaimeasti, että säveltäjää voidaan myös syyttää teoksen plagioimisesta, joka on alunperin varastettu häneltä itseltään.

Ja näin tapahtui Manzaneron kohdalla. Vuonna 1970 Elvis Presleyn säveltäjä Sid Wayne käänsi Manzaneron hitin ”Somos novios” englanniksi. Yhdysvaltalainen tuomioistuin ei uskonut, että Manzanero on sävellyksen alkuperäinen oikeudenomistaja, vaan tuomitsi Manzaneron plagioimisesta. Hän menetti kaikki tekijänoikeuskorvaukset Yhdysvalloissa laulustaan. Tuomioistuimen päätös on todettu myöhemmin vääräksi ja kansainvälisesti Manzaneron säveltäjyys on tunnustettu. Silti asiassa on vielä – vuosikymmentenkin jälkeen – taloudellisia epäselvyyksiä. Säveltäjältä voidaan siis varastaa tässä maailmassa teos ja syyttää häntä oman teoksensa varastamisesta. Kun meksikolainen säveltäjä teki hittejä esimerkiksi Frank Sinatralle, ei kateuden määrällä ollut rajoja.

Tekijänoikeus on plagioinnin suhteen yksiselitteinen. Se on varkaus, jos oikeuden omistajalta ei ole saatu lupaa teoksen tai sen osien käyttöön. Tekijänoikeuden moraaliset oikeudet ovat selvästi viime vuosina ajautuneet harmaalle alueelle. Itse en hyväksy esimerkiksi sitä, että Sibeliuksen Finlandiaa lauletaan koomisin sanakääntein suositussa lauantai-illan viihdeohjelmassa, vaikka kansalla olisi terapeuttisen hauskaa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Kimmo Hakola