Savua tulen kera

 

 

Sirpaleita synkälle syksylle:

 

1.Lataan puhelimeeni saastemäärää ilmaisevan aplikaation, koska silmät vuotavat ja kurkkua kuristaa. Näytölle rapsahtaa luku 186 ja teksti kehottaa laitamaan kasvoille välittömästi hengityssuojan. Ihan viisas neuvo, sillä Helsingissä normipäivän luku samalla mittarilla on 9.

Tervetuloa Shanghain syksyyn.

Ei tämä vielä mitään, vakuuttavat paikalliset tuttavani. Pekingissä on silloin tällöin rikottu saaste-ennätyksiä ja päästy lukemiin, jossa mittari on jämähtänyt punaiselle, koska enimmäismäärä eli 500 ei ole enää riittänyt saasteen mittaamiseen.

Meitä on täällä savun ja saasteen keskellä satoja taideammattilaisia ympäri planeetan, ja lisäksi paikallisia kiinalaisia lähes tuhat. Ohjelmassa on paitsi Kiinan suurin taidetapahtuma Shanghai International Arts Festival myös loputon määrä erilaisia keskusteluja ja seminaareja – ja erityisesti ns. showcase-esityksiä niiltä kinalaisilta taideryhmiltä, jotka mielivät keikoille ulkomaille. Lopullinen tavoite on tietysti vahvistaa Kiinan asemaa myös kulttuurin supervaltana.

Ja mikäs on vahvistellessa, sillä 1,3 miljardin ihmisen maassa on niin käsittämätön määrä lahjakkuutta, potentiaalia ja kirjoa että pää menee pyörälle. Jos minulla olisi oma festivaali tai kulttuuritalo, kiinnittäisin saman tien esiintyjiksi ainakin häikäisevän Beijing Dance Theatren uusimman Poison-tuotannon tai YIN5-ryhmän multimediateoksen The Unknown Enlightenment.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 

Kai Amberla