Äänieristystä: Kiitos sinulle, Saara Aalto

Saara Aalto ©Ville Paul Paasimaa

 

Hei Saara Aalto.

Olet nyt Britannian X-Factorin finaalissa. Onneksi olkoon!

Mahtava suoritus, sillä kaikki tietävät, että tiesi on huipulle ollut myös kivinen. Olet kuitenkin näyttänyt, mitä jokaisen muusikon tai kenen tahansa pitäisi olla. Rohkea, sisukas ja ahkera. Ikävää, että tajusimme Suomessa sen vasta kun lähdit maailmalle.

Musiikin ala on kova. Pääseminen huipulle vaatii tuhansia harjoittelutunteja, sitkeyttä ja lujaa mieltä. Ja siinä sivussa, kuten tiedät, pahat kielet alkavat laulaa, monestakin syystä. Jos muusikko on nainen, jos hän poikkeaa tyyliltään valtavirrasta, jos hän on lahjakas ja kova tekemään työtä, jos hän on koko ajan iloinen, jos hänellä on hyvä itseluottamus jne… Syitä löytyy loputtomiin.

Mitä luulet Saara, vallitseeko maassamme jonkinlainen näkymätön Janten laki? ”Älä luule, että sinä olet jotain.” ”Älä luule, että olet yhtä hyvä tai parempi kuin me.” ”Älä luule, että sinä kelpaat johonkin.” Sitten vielä ihmetellään, miksi Suomesta tulee maailmanluokan artisteja niin vähän.

Alallemme on juurtunut sitkeästi yksi aines, kateus. Se myrkyttää mielen. Se lähtee usein kiertämään pahoina puheina ja tekoina, jotka voivat tuhota rohkeuden, itsetunnon ja lopulta ihmisenkin. Kadehtimalla annamme myös esimerkin muille siitä, että niin on täysin sallittua tehdä – ajattelematta seurauksia. Teemme niin pahaa, myös itsellemme.

Miksi siis tuhlaamme kallisarvoista energiaa kadehtimiseen ja toisille ilkeilyyn? Jos kannustaisimme toisiamme, huomaisimme toisten hyvät puolet ja antaisimme heille arvon sellaisina kuin he ovat, mitä tapahtuisi? Kuinka korkealle pystyisimmekään yhdessä yltämään? Sinä Saara, olet näyttänyt nyt kuinka korkealle.

Siksi tarvitsemme juuri sinun kaltaisiasi ihmisiä. Tarvitsemme heitä näyttämään, mihin kaikkeen, mahdottomanakin pidettyyn voimme pystyä. Annat meille kaikille esimerkkiä siitä, miksi voisimme unohtaa muiden pahat puheet tai niiden sanomisen ja keskittyä menemään itse eteenpäin. Vaikkapa ottamalla kadehtimistamme ihmisistä mallia.

Saara, sinä ansaitsit finaalipaikkasi ja enemmänkin. Kiitos opeistasi, jatka niiden viitoittamalla tiellä. Nyt on meidän aikamme ottaa oppi vastaan.

Blogin kirjoittaja on muusikko, joka tutkii työn ohessa harrastuksenaan ihmismielen liikkeitä.