Onko kuorolaulu vaarallista korona-aikaan?

Kari Turusen johtama ammattikuoro Vancouver Chamber Choir ot ottanut koronahaasteen tosissaan.

Moni kuoron pohtii jo elämää Zoom-kuoro -kevään jälkeen. Koronatartunnat muutamien kuorojen kohdalla ovat nousseet otsikoihin. Onko kuorolaulussa erityinen tartuntariski? Vancouverin kamarikuoron johtaja Kari Turunen kokoaa seuraavassa saatuja tietoja.

 

Moni muukin kuin minä eli varmasti toivossa, että syksyllä pääsisimme takaisin normaaliharjoituksiin, mutta viime viikkoina on tullut esiin paljon tietoa ja vahvoja näkemyksiä, jotka pahimmillaan tuntuvat sanovan, että kuorolaulu on syytä nostaa telakalle, kunnes käsissämme on joko hoito Covid-19 -tautiin tai rokote. Mikä oikein on tilanne?

Keskusteluun on vaikuttanut suuresti kaksi laajaa levitystä saanutta tapahtumaa. Yhdysvaltalainen laulunopettajien järjestö NATS järjesti 5. toukokuuta webinaarin, jossa kaksi asiantuntijaa esitti olevan mahdotonta järjestää turvallista kuoroharjoitusta, kunnes virus on saatu nujerrettua. Toinen tekijä ovat raportit kahdesta kuorosta, joihin virus iski rajusti.

Molempiin viitattiin myös NATS-webinaarissa. Ensimmäinen oli kuoroharjoitus Washingtonin osavaltiossa, jossa kuudestakymmenestä osallistujasta 45 ilmeisesti (28 testatusti) sairastui ja kaksi menehtyi. Hollantilaisessa Johannespassio-esityksessä 130 esiintyjästä noin sata sairastui ja yksi menehtyi.

Miksi yhdessä laulaminen sitten on niin vaarallista?

 

Aerosoli-altistus kuorolaulussa

Koronaviruksen pääasiallisena leviämistapana on pidetty ja edelleen pidetään pisaratartuntaa, esimerkiksi pärskähdystä, joka päätyy vastaanottajan limakalvoille joko suoraan ilmasta tai jonkin pinnan kautta vastaanottajan käsien kautta kasvoille ja sieltä limakalvoille. Tämän lisäksi vaikuttaa olevan mahdollista, jopa jossain määrin todennäköistä, että tauti leviää pienempien mikropartikkelien kautta, jotka jäävät ilmaan ja voivat kulkeutua ilman mukana pidemmällekin kuin sen parin metrin päähän, joka riittää turvaväliksi pisaratartunnan osalta. Tätä kutsutaan aerosolitartunnaksi. Tutkimustieto on vielä hyvin vaillinaista, mutta riittävää sille, että aerosolitartuntaa kannattaa pitää mahdollisena.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi