Varma voittaja ja idän haastajat

Mackennie Melemed on luontainen esiintyjä, joka haluaa kommunikoida yleisönsä kanssa myös kertomalla musiikista. © Heikki Tuuli

 

Innostavan korkea taso leimasi 5. kansainvälisiä Maj Lind -pianokilpailuja. Amerikkalainen Mackennie Melemed lähti matkaan jo ennakkosuosikkina ja voitti kilpailun tasaisen varmoilla suorituksillaan. Ehkä vielä uutisarvoisempi ilmiö silti oli eteläkorealaisten kilpailijoiden rynnäkkö: vahvasta kaartista pääsi finaaliin peräti kolme.

 

Maj Lind -kilpailuja seuratessa tuntui jo monin paikoni siltä, kuin kyseessä ei olisikaan kilpailu vaan iso konserttisarja. Tämä on hyvä merkki. Solidi tekninen taso oli itsestäänselvyys, joten nyt vertailtiin kykyä välittää musiikin sanomaa ja tuoda esiin persoonallisuuttaan.

Aasialaisten kilpailijoiden rynnäkkö on ollut trendi kansainvälisissä musiikkikilpailuissa jo pitkään, mutta nyt se painottui Etelä-Koreaan. Se, että kymmenestä kilpailijasta viisi pääsee välierään ja kolme finaaliin, oli uutisena melkoinen.

Ennakkoluulojen roskakoriin saattoi heittää myös takavuosien kliseet siitä, että aasialaiset kilpailijat olisivat teknisesti huikeita mutta hieman konemaisia. Mitään tällaista kulttuurieroa ei ole, ja etenkin korealaiset finalistit valloittivat juuri lämpimällä musikaalisuudellaan.

Eteläkorealainen naistrio valloitti: So Hyang In (vas.), Jiyoung Kim ja Hyo-Eun Park.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari


 

Neljännen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun tulokset:

1. palkinto (30 000 €): Mackenzie Melemed (Yhdysvallat)
2. palkinto (25 000 €): Jun Bouterey-Ishido (Uusi-Seelanti)
3. palkinto (20 000 €): Jiyoung Kim (Etelä-Korea)

Muut kolme finalistia saivat kukin 8 000 €:n tunnustuspalkinnon:

Hannu Alasaarela (Suomi), So Hyang In (Etelä-Korea), Hyo-Eun Park (Etelä-Korea).

Erikoispalkinnot:
Kamarimusiikin erikoispalkinto (8 000 €): Mackenzie Melemed
Paras tilausteoksen esitys (1 500 €): Hannu Alasaarela