Vapauden voima

 

Kaksi eri sukupolven kapellimestaria puhuu suhteestaan Beethoveniin, sinfonioiden valtavasta kaaresta sekä tulkintafilosofioista. Millainen ihminen Beethoven oli?

 

Sinfonioissa kuuluu säveltäjän persoonan kehitys

Jukka-Pekka Saraste oli jo jonkin aikaa odottanut tilaisuutta levyttää Beethovenin kaikki sinfoniat sinfoniaorkesterin kanssa, ja sopiva hetki ilmaantui, kun hänen yhdeksänvuotinen kautensa Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina oli keväällä 2019 tulossa päätökseensä. Yhteistyön loppuhuipennukseksi tehtiin Beethoven-sarja ja sinfonioiden kokonaislevytys, joka oli myös orkesterille sen historian ensimmäinen Beethoven-sinfoniasyklin levytys.

Saraste kertoo, että kokonaislevytys tuntui molemmin puolin hyvältä tavalta dokumentoida yhteinen aika.

”Tuntui, että olisi tarvetta levyversiolle, joka on tehty nimenomaan isoilla jousilla”, kapellimestari sanoo. ”Kun Beethovenia tehdään isolla orkesterilla, jossa kamariyhtyeen tai pienen orkesterin sisäinen kuuluvuus ja kommunikointi pitää korvata sillä, että koko joukko reagoi samaan aikaan, se ei salli minkäänlaista passiivisuutta keneltäkään. Orkesterin aktiivisuus ja iskukyky mitataan usein Beethovenissa.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen