Vanha musiikki pelaa uusiutuvin säännöin

 

Vanha musiikki on itsenäisten free lancerien pelikenttää, jolla tulevaisuuden muusikko löytää oman paikkansa uusin säännöin usean vuosisadan ja monen kulttuuripiirin reviiriltä.

 

Helsingin Barokkiorkesterin muusikoita harjoituksissa toukokuussa 2016. Vasemmalla taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen ja solisti, tenori Werner Güra. © TEEMU LAMPINEN

Uuden musiikin kenttä on perinteisesti nähty reviirinä, jossa nuoret muusikot haastavat kangistuneita toimintamalleja ja kehittävät omaa identiteettiään. Vahva rakenteiden uudistaja löytyy myös eteenpäin rynnivästä vanhan musiikin liikkeestä, joka avaa free lancereille monia väyliä työllistää itsensä.

Helsingin Barokkiorkesterin kaikki muusikot ovat intendentti Kerttu Piirron mukaan”taiteellisista ja taloudellisista syistä” free lancereita. Vaihtuvien kokoonpanojen orkesteri rekrytoi erikoistuneita soittajia, jotka ovat käytettävissä omaan tahtoonsa perustuvan elämänvalinnan vuoksi.

Taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen säestää:

”Helsingin Barokkiorkesterissa ei ole virkoja eikä julkisia hakuja. Näin kynnys ottaa uusia keikkalaisia madaltuu. HeBOn ydinkokoonpano on kuitenkin melko vakiintunut jousten, continuon ja peruspuhaltajien osalta, sillä haluamme kehittää orkesterin balansia ja tunnistettavaa kulttuuria pitkällä tähtäimellä.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Matti Tuomisto