Uusin tekniikka opiskelun avuksi

Musikmessen varhaiskasvatustapahtuma tarjoaa nuorimmille messuvieraille omistetun 1500 neliömetrin tilan kaikkien mahdollisten ja mahdottomienkin soittimien testaamiseen. © PIETRO SUTERA

 

Digitaalitekniikan tulo musiikinopetukseen jatkuu monin uusin innovaatioin. Paperiset nuotitkin alkavat kohta olla jo historiaa. Tämä oli Frankfurtin musiikkimessujen päähuomioita. Silti myös akustisten soittimien tuotanto jatkuu entisellään. Nostalgiaakin häivähti näyttelytarjonnassa.

 

Akustisesta musiikista kiinnostuneelle kävijälle Frankfurtin musiikkimessuilla riittää tutkittavaa päiväkausiksi, mutta sitten kun jouset, puhaltimet ja muut on ehditty katsastaa messut näyttävät toiset kasvonsa musiikkiteknologian uusimpien virtausten ensiesittelyareenana.

Tänä vuonna yhden pisimmistä loikista soitinvalmistuksen ja teknologia-avusteisen pedagogian yhdistämisessä saattoi ottaa Yamaha, jonka Clavinova-perheeseen on tuotu aivan uusi digipianomallisto CSP. Ulkoisesti CSP on pettävän pelkistetty ja ”pianomainen”: Yamahan ja Bösendorferin flyygelisoinneilla varustetun soittimen pinnassa ei käynnistys- ja volyyminappien lisäksi juuri muuta näy.

Pinnan alle kätketyt ominaisuudet houkutellaan esiin langallisesti tai langattomasti kytketyn iPadin tai Android-tabletin avulla. Heti kärkeen valmistajan oma Smart Pianist -applikaatio kaivaa pianosta esiin yli 700 soitinääntä, säestystoimintoja ja pystyy jopa hahmottamaan iTunes-äänikirjastossa olevan kappaleen sointuprogressiosta nuottikuvan.

Pianoon yhdistettävät monet muut applikaatiot tarjoavat pääsyn esimerkiksi digitaalisten nuottikirjastojen pariin, joista löytyvät sulassa sovussa populaarimusiikin helmet ja pianomusiikin normietydit.

Soittimen sisäänrakennettuihin merkittäviin uusiin pedagogisiin ulottuvuuksiin liittyy nuottikuvaa seuraava visuaalinen toiminto, jossa koskettimia kohti liikkuvat valopisteet ohjaavat kädestä pitäen sellaisia lapsia tai itseopiskelevia aikuisia, joilla nuottien opettelu on vielä työn alla.

F-Musiikin Veijo Laineen esittelemä uusi ”älypiano” kytkeytyy saumattomasti mobiiliin digitekniikkaan, minkä välityksellä pedagogisten apuvälineiden tarjonta ulottuu kauas metronomien ja transponointien tuolle puolen.

 

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Teksti ja kuvat: Tommi Saarela | Frankfurt

 

Frankfurt Musikmesse järjestetään ensi vuonna 2.–5. huhtikuuta uusitussa hallijärjestyksessä. Lisätietoja messuista kiinnostuneille antaa Suomessa Messeforum (messefrankfurt.fi).