Uusi, uljas Pärt-keskus

Laulasmaalle Viroon valmistui säveltäjä Arvo Pärtin nimeä kantava musiikkikeskus, joka kertoo säveltäjän elämäntyöstä ja kutsuu rauhoittumaan musiikin parissa.

 

Mäntymetsän keskEIPISellä kauniissa Laulasmaan kylässä Virossa kohoaa uusi, säveltäjä Arvo Pärtille omistettu musiikkikeskus. Pieni metsäpolku johtaa parkkipaikalta keskukseen. Polulla on erityinen tehtävä. Se on siirtymävaihe, jonka aikana keskukseen tulija rauhoittuu ja jättää taakseen kaikenlaiset kiireet.

Keskuksen ja Arvo Pärtin musiikin kantava ajatus on rauha.

Arvo Pärt -keskus avattiin lokakuun puolivälissä. Rakennuksen ja sen vieressä kohoavan näköalatornin suunnittelivat espanjalaiset arkkitehdit Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano.

Rakennus sulautuu pehmeästi ympäröivään luontoon. Siinä on paljon kaarevia, aaltomaisia muotoja, puupaneeleita ja lasi-ikkunoita. Metsä pilkottaa ikkunoista. Arkkitehtuuri tuo mieleen Alvar Aallon, ja arkkitehdit onkin palkittu Alvar Aalto -mitalilla.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 


 

Arvo Pärt

Arvo Pärt

Viron tunnetuin säveltäjä syntyi Paidessa 1935. Aloitti musiikkikoulun Rakveressa 7-vuotiaana. Säveltänyt teini-iästä lähtien.

Opiskeli säveltämistä Heino Ellerin johdolla Tallinnan konservatoriossa ja valmistui 1963.

Muutti Virosta 1980, asui ensin Wienissä ja vuodesta 1981 lähtien Berliinissä. Palasi Viroon Laulasmaalle 2010.

Tärkeimpiä sävellyksiä Credo, Alinale, Fratres ja Tabula Rasa.

 

Arvo Pärt -musiikkikeskus

Avattiin Laulasmaalla Virossa lokakuussa 2018.

Sijaitsee 35 kilometrin päässä Tallinnasta. Tallinnan keskustasta (Solaris-kauppakeskuksen vierestä) Laulasmaalle pääse pikkubussilla 237, Balti Jaam -rautatieasemalta Laulasmaalle lähtevät bussit 126, 127 ja 128.

Avoinna ke-su klo 12-18. www.arvopart.ee/en/arvo-part-centre/