Urut tulevat

Musiikkitalon akustiikka vaatii urkuprofessori Olli Porthanin mukaan kantavaääniset ja suurikokoiset urut. © MUSIIKKITALO / ARNO CHAPELLE

 

Musiikkitalon urkujen tarina on käänteitä täynnä. Kaija Saariahon miljoonalahjoituksen turvin ne ovat viimein toteutumassa. Rondo kyseli, millaiset urut saliin on luvassa ja mistä konserttisaliuruissa ylipäätään on kyse.

 

Helsingin Musiikkitalon tyhjänä ammottaneella takaseinällä kajahtavat urut näillä näkymin syksyllä 2022. Urkujen puute on kiukuttanut paitsi urkuripiirejä myös musiikkiväkeä yleensä. Yritykset korvata teosten urkuosuuksia konserteissa sähkösoittimella ovat lujittaneet käsitystä, että uruton Musiikkitalo nakertaa koko Helsingin musiikkielämää.

Olli Porthan: ”Ajattelin, etten koskaan tule näkemään näitä urkuja, paitsi salaisissa haaveissani” © Torsti Helenius

 

Konserttisaliurut kuuluivat talon alkuperäiseen rakennussuunnitelmaan, mutta budjetin paukkuessa niiden yli vedettiin rasti. Talon valmistuttua 2011 urkuhanke näytti vaipuvan ikiuneen. Urkutyöryhmässä jo talon rakennusvaiheessa mukana ollut Sibelius-Akatemian urkumusiikin professori Olli Porthan myöntää ehtineensä jo luopua toivosta.

”Ajattelin, etten koskaan tule näkemään näitä urkuja, paitsi salaisissa haaveissani”, hän sanoo.

 

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen