Toisenlainen kuorovuosi

Dominante vietti 45-vuotisjuhlavuottaan poikkeustunnelmissa Tapiolasalissa marraskuussa. Varsinainen juhlakonsertti on tarkoitus järjestää myöhemmin, mutta juontojen ja valojen avulla juhlava tunnelma saatiin luotua nytkin. Konsertti myös striimattiin. © Lauri Jokinen

Suomalaiskuoroilla on ollut vankka tahtotila jatkaa toimintaansa mahdollisimman turvallisesti siitä huolimatta, että kuorolaulun vaarallisuutta on toisteltu mediassa. Kuorolaulun tuomat hyvinvointivaikutukset nousevat arvoon arvaamattomaan juuri kriisiaikana. Päästäänkö alkuvuodesta konsertoimaan?

 

Zoom-työpajoja, ulkoilmaharjoituksia, esiintymistä turvavälein ja maskit kasvoilla. Kun koronapandemia iski Suomeen, kuorot eivät lannistuneet. Yhteiskunnan ollessa keväällä kiinni etäharjoittelusta tuli normi, ja syksyllä kulttuurielämän käynnistyttyä kuorot aloittivat toimintansa tiukoin turvatoimin – olosuhteissa, joissa normaalitilanteessa ei kukaan kuvittelisi pystyvänsä laulamaan. Poikkeusaika tekee kuitenkin sopeutuvaiseksi.

Sinnikkyys kertoo siitä, että yhdessä laulamisesta ei hevin luovuta, siitä huolimatta, että kuorolaulu on leimattu julkisessa keskustelussa harrastuksista vaarallisimmaksi. Luonnollisesti kaikki joukossa tapahtuva ja äänenkäyttöä sisältävä toiminta on pandemia-aikana riskialtista. Turvatoimien noudattamisen ansiosta kuoropiireissä on kuitenkin havaittu vain yksittäisiä tartuntatapauksia, ja mielikuvat kuorotreeneistä viruslinkoina ovat osoittautuneet vääriksi.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen