Tanssi odottaa uutta nostetta 

 

Zodiakin uusi toiminnanjohtaja Ari Tenhula haluaa nykytanssin ulos marginaalista.

Tanssin talon valmistuminen 2021 vaikuttaa myös Uuden tanssin keskuksen, Zodiakin, toimintaan: yleisömäärät ja tuotantoresurssit on saatava reippaaseen kasvuun. Keskuksen johtaja Ari Tenhula kääntää katseen Helsingin kaupunkiin: sen avustusten kasvusta riippuu paljolti se, pääseekö tanssin kenttä uuteen kukoistukseen vai tehtiinkö taas seiniä ilman sisältöä.

 

Jos hyvin käy, Tanssin talon rakennustyöt Kaapelitehtaalla alkavat keväällä. Yksi kaavavalitus on vielä päällä, mutta se pyritään käsittelemään nopeutetusti. 

Vaikka Kaapelilla jo vuosia toiminut nykytanssin keskus Zodiak jatkaakin itsenäisenä ja omissa tiloissaan, myös se joutuu uuden tilanteen eteen. Enää ei riitä kokeellisten tuotantojen tekeminen pienelle piirille, vaan tanssin on nyt rynnistettävä ulos marginaalista ja tarjottava ajankohtaista tanssitaidetta laajemmalle katsojajoukolle.

”Kyllä kyseessä on suuri imagomuutos koko tanssin kentälle. Meidänkin on saatava uutta yleisöä ja vahvistettava rooliamme tuotantoresurssien tarjoajana nykytanssin ryhmille”, toteaa Zodiakin syksyllä aloittanut uusi toiminnanjohtaja Ari Tenhula

”Mielikuva Kaapelin toimijoista marginaalin edustajina muuttukoon. Toivottavasti uusi, näyttävä rakennus auttaa nostamaan tanssin esiin uudessa, monipuolisemmassa valossa. Zodiak on osa tätä prosessia, vaikka sisältö toimiikin yhä taiteilijoiden omin ehdoin.” 

 Hän ei pidä vielä tässä vaiheessa tarpeellisena harkita instanssien yhdistämistä, sillä niillä on erilaiset roolinsa. ”Ehkä kymmenen vuoden kuluttua voidaan tarkastella asiaa.” 

 Tanssin talo esittelee 700-paikkaisessa salissaan tanssin tyylejä laidasta laitaan, baletista flamencoon ja hip hopiin, tanssioppilaitosten näytännöistä kansainvälisiin vierailuihin, ja tilojen vuokraus on osa sen liikeideaa. Zodiak sen sijaan jatkaa nykytanssin vaalijana, ja toimintaan kuuluu lisäksi mittavaa yleisötyötä myös Kaapelin ulkopuolella. 

 ”Yleisötyön osaajina meillä voisi olla annettavaa myös Tanssin talon kokonaisuudessa. Tavoitamme jo yli 11 000 ihmistä erilaisilla kursseilla ja muilla projekteilla.” 

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari