Suurta mustaa musiikkia 50 vuotta

The Art Ensemble of Chicago on käyttänyt esityksissään teatterimimiikkaa ja afrikkalaisista rituaaleista periytyviä esiintymisasuja ja kasvomaalauksia.

Tampere Jazz Happening (1.–4.11.) on saanut esiintyjäkseen The Art Ensemble of Chicagon, joka on tärkeitä jazzin avantgardeen vaikuttaneita yhtyeitä. Markku Salo luo katsauksen sen monimuotoiseen taiteeseen ja historiaan.

 

Nimestään huolimatta The Art Ensemble of Chicagon (AEC) jäsenistä vain kaksi on kotoisin Chicagosta. Yhtyeen johtaja seitsemän saksofonin taitaja Roscoe Mitchell (s.1940) sekä hengellinen johtaja, myös baptistisaarnaajan kontrabasisti Malachi Favors (1927–2004) olivat chicagolaisia. Trumpetisti Lester Bowie (1941–1999) loi musiikillisen perustansa St. Louisissa, missä hän osallistui laulajavaimonsa Fontella Bassin Rescue Me miljoonahitin (1965) tuotantoon. Saksofonisti-runoilija Joseph Jarman (s. 1937) on kotoisin Arkansasista. Vuonna 1970 rumpumestari Don Moye (s. 1946) liittyi yhtyeeseen Pariisissa. Detroitissa hän musisoi jo 60-luvun alussa perkussiopolyrytmiikkaa kenialaisten ja ghanalaisten kollegojensa kanssa.

AEC:n levykatalogi on vaikuttava läpileikkaus kokeellisen jazzin taipaleesta.

Chicagon Wilson Junior High Schoolissa Mitchell ja Jarman opiskelivat Charlie Parkerin saksofonisoolojen analyysiä ja Arnold Schönbergin sävellysjärjestelmää. AEC:n musiikkifilosofian perusteet opittiin Muhal Richard Abramsin (1930–2018) luotsaamassa Experimental Band-työpajassa. Siinä yksilöllisen taiteellisen autonomian ja yhteisöllisen musiikillisen ilmaisun yhdistäminen loivat ennenkuulemattoman yhdistelmän. Bowie ja Favors soittivat jo vuonna 1966 perustetussa Roscoe Mitchell Art Ensemblessä (RMAE). Mitchellin sooloalbumia Sound (1966) pidetään yleisesti modernin avantgardejazzin merkkipaaluna. Loppuvuonna ’68 RMAE tekee musiikkia yhdessä Joseph Jarmanin kanssa Tiibetiläisestä kuolleiden kirjasta ammentavaan tanssiproduktioon. Jarman liittyy yhtyeeseen toukokuun lopulla ’69. Bowie myy omaisuutensa, jonka turvin muutetaan… Pariisiin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Markku Salo

The Art Ensemble of Chicago esiintyy Tullikamarin Pakkahuoneella Tampereella 4.11. klo 17.30.

 


Suositukset AEC-aloittelijalle:

  1. People in Sorrow (1970)
  2. Full Force (1979)
  3. The Complete Live in Japan (1984)
  4. Ancient to the Future (1987)
  5. Art Ensemble of Chicago Soweto (1990)