Solistisen huilun lähettiläs

Sami Junnosella on käytössään arvosoitin, käsintehty 24 karaatin kultainen Muramatsu-huilu.

Sami Junnonen on ikäpolvensa ainoa suomalainen kansainvälistä uraa tekevä solistinen huilutaiteilija. Helmikuussa hän teki solistidebyyttinsä Yhdysvalloissa esiintymällä Teksasissa Houston Symphonyn solistina.

 

Viime vuosina huilutaiteilija Sami Junnonen on viettänyt kotimaassa vain muutaman kuukauden vuodessa. Hän on työskennellyt huilun äänenjohtajana mm. Hong Kong Sinfoniettassa, Auckland Philharmonia Orchestrassa Uudessa-Seelannissa ja Royal Northern Sinfoniassa Pohjois-Englannissa.

”Etsin kulttuurista pääomaa solistista työskentelyäni varten”, Sami Junnonen kertoo kotonaan Helsingin Katajanokalla. ”Orkesteri on jokaisen instrumentalistin korkeakoulu, josta pitää olla vankka kokemus. Se tuo kurinalaisuutta ja ennen kaikkea ymmärrystä oman soittimen käyttäytymiseen muiden soittimien kanssa.”

”Silti olen omimmillani solistina”, Junnonen tähdentää. ”Juuri solistina pääsen parhaiten ilmaisemaan sisäisiä tuntojani. Se motivoi viemään teoksen valmistamisen niin pitkälle kuin mahdollista, kaivautumaan teoksen taustoihin ja säveltäjän elämään. Sitä paitsi haluan tuoda huilua esiin nimenomaan solistisena instrumenttina.”

Tapaamisemme hetkenä konserttiin Teksasissa Houston Symphonyn solistina on aikaa pari viikkoa. Yhdysvallat on Junnoselle tuttu, sillä hän on työskennellyt eri puolilla maata kamarimuusikkona pienimuotoisissa resitaaleissa ja esiintynyt kansallisen huilujärjestön The National Flute Associationin vuosittaisessa tapahtumassa, joka tänä vuonna järjestetään Orlandossa.

”Olen verkottunut tärkeiden yhdysvaltalaisten musiikintekijöiden, säveltäjien, kapellimestarien, muusikoiden ja kulttuurivaikuttajien kanssa. Esiintyminen Houstonissa kantaa tätä hedelmää.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Pekka Hako