Soittajan ja laulajan kipupisteet

© Jussi-Pekka Aukia

Muusikon ammatti kuormittaa sekä fyysisesti että psyykkisesti.

 

Suomessa on toista tuhatta klassisen musiikin ammattilaista, jotka soittavat tai laulavat päätyökseen: ammattiorkesterien muusikoita, oopperasolisteja ja -kuorolaisia ja myös kourallinen solistiuraa tekeviä instrumentalisteja. Heidän lisäkseen samoihin päivittäisiin musisoinnin tuntimääriin yltää iso osa soitonopettajista ja -opiskelijoista.

Musiikkilääketieteeseen perehtynyt korvalääkäri Miikka Peltomaa muistuttaa, että muusikot eivät ole terveempiä tai sairaampia kuin muu väestö. Silti heilläkin on omat erityiset ammattitautinsa. Vaikka musiikki parantaa ja terapoi kuulijoitaan, tekijöitään se voi myös sairastuttaa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 

 

Miikka Peltomaa konsultoi muusikkojen terveyteen liittyvissä erityiskysymyksissä Sibelius-Akatemiaa, Kansallisoopperaa ja molempia suuria helsinkiläisorkestereita. Lisäksi hänen potilainaan on muusikkoja kaikkialta Suomesta.

Peltomaa johtaa myös Musiikkitalon muusikkopoliklinikkaa. Se on alan kokeneiden asiantuntijalääkäreiden muodostama konsultaatiopoliklinikka, jossa arvioidaan monialaisesti muusikoiden vaikeita työkyvyn ongelmia.

”Meille valikoituu vuosittain noin 20 potilasta, joiden työkyky on uhattuna ja joista hoitava lääkäri haluaa kuulla mielipiteemme. Arvioimme heidät perusteellisesti ja useimmiten löydämme uusia latuja, joiden kautta ongelmaa päästään purkamaan. Jatkohoidosta vastaa edelleenkin muusikon oma lääkäri, usein yhteistyössä erikoissairaanhoidon kanssa.”

Jussi-Pekka Aukia

1 KOMMENTTI