Sibeliuksen alkusoitto löytyi partituurin sisältä

 

 

Artikkelin kirjoittaja on kapellimestari, musiikin tohtori Tuomas Hannikainen, joka on perehtynyt erityisesti Sibeliuksen näyttämömusiikkiin. © Eero Aho

Kapellimestari Tuomas Hannikainen on löytänyt Jean Sibeliuksen 120 vuotta unohduksissa olleen alkusoiton, joka perustuu oopperaan Neito tornissa. Hän kertoo seuraavassa löydöstään.

 

Vuonna 1896 Sibelius johti ainoaa oopperaansa Jungfrun i tornet (Neito tornissa) kolmasti. Teos rakentuu Ouverturesta ja kahdeksasta kohtauksesta. Sibelius-kirjallisuudesta löytyy mainintoja siitä, että säveltäjä johti teoksen Ouverture-osan Turussa 7.4.1900 (uusinta 10.4.1900) ja mahdollisesti vielä Oulussa 18.12.1906 (Dahlström 2011).

Sibeliuksen sävellyskonserttipäivän lehdessä (Åbo Underrättelser 7.4.1900) ilmoitettiin ohjelmanmuutoksesta: avausnumerona kuullaan Tuonelan joutsenen sijasta Turussa ennen esittämätön alkusoitto ”Jungfrun i tornet”. Myös konserttiarvostelussa puhutaan ennen esittämättömästä teoksesta.

Tämä tuntuu oudolta, koska Jungfruniahan oli esitetty jo vuonna 1896. Outoutta lisää se, että Ouverture-osa ei pääty niin, että sitä edes voitaisiin esittää itsenäisenä teoksena, sen lopputahdit jäävät ikään kuin ilmaan. Lisäksi kolmeminuuttinen Ouverture olisi konsertin avausmusiikiksi poikkeuksellisen lyhyt, vain noin kolmasosa Tuonelan joutsenen kestosta.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Tuomas Hannikainen