Säveltäjä unen ja toden rajavyöhykkeellä

Sebastian Fagerlund elää nykyään kansainvälistä säveltäjäelämää. © SIMON VAN BOXTEL

 

Sebastian Fagerlundin säveltämä ooppera Höstsonaten saa maailman kantaesityksensä Suomen kansallisoopperassa syyskuun 8. päivänä. Se vauhdittaa hurjassa vauhdissa olevaa kansainvälistä uraa. Periaatteena hän pitää yhä sitä, että jokaiseen teokseen on löydyttävä sellainen näkökulma, joka vie häntä säveltäjänä eteenpäin.

 

Sebastian Fagerlundista piti tulla viulisti. Toisin kävi. Vaikka hän oli sävellellyt pikkupojasta asti, valtava epäily omaan osaamiseen piti sävellyspuuhat vuosikausia vain lähipiirin tiedossa.

”Koko opiskeluajan olin hyvin epävarma”, Fagerlund sanoo. ”Mietin jatkuvasti suhdettani säveltämiseen. Olenko tarpeeksi hyvä, kehtaanko edes näyttää sävellyksiäni kenellekään? Jos käytän aikaani säveltämiseen, voiko minusta tulla tarpeeksi hyvä viulisti? Itseluottamukseni säveltämiseen kasvoi hyvin myöhään.”

Reilusti yli parikymppisenä viuluopinnot saivat jäädä. Nyt 44-vuotias Sebastian Fagerlund (s. 1972) elää kansainvälisen musiikkielämän ytimessä, ja saksalainen kustantaja Edition Peters ja ruotsalainen levy-yhtiö BIS julkaisevat lähes kaikki hänen uudet sävellyksensä. Fagerlundin teoksia soitetaan festivaaleilla eri puolilla maailmaa, ja monet kapellimestarit ovat ottaneet hänen orkesteriteoksiaan ohjelmistoonsa. Sävellystilauksia pyydetään enemmän kuin niitä ehtisi tehdä.

Viime konserttikauden Fagerlund oli arvostetun Concertgebouw’n nimikkosäveltäjä, mikä merkitsi uusien ja vanhojen teosten esityksiä, avainhenkilöiden tapaamisia, PR-työtä ja luentoja ja johti uusiin sävellystilauksiin sekä määritti suuntia eurooppalaisiin ja yhdysvaltalaisiin yhteishankkeisiin. Amsterdamin vanhimpien talojen ilmapiirissä syntyi järjestyksessään toinen jousikvartetto From the Ground sekä sai alkunsa seuraava orkesteriteos.

Syyskuussa Suomen kansallisoopperassa saa kantaesityksensä Fagerlundin säveltämä kokoillan ooppera Höstsonaten (Syyssonaatti). Gunilla Hemmingin kirjoittama libretto perustuu Ingmar Bergmanin tunnettuun näytelmään ja siitä tehtyyn elokuvakäsikirjoitukseen. Laulajakaarti on kova: Anne Sofie von Otter, Erika Sunnegårdh, Tommi Hakala, Helena Juntunen ja Nicholas Söderlund. Teoksen johtaa John Storgårds, ja ohjaajana on näyttävän uran tehnyt ranskalainen teatteri- ja oopperaohjaaja Stéphane Braunschweig.

Ja silti: Sebastian Fagerlund on vasta aloittanut matkansa kohti uransa huippua.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Pekka Hako

Höstsonaten Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa 8.9.‒5.10.

Pekka Hakon käsikirjoittama ja ohjaama televisiodokumentti Sebastian Fagerlund ‒ riktingar och möten (suuntia ja kohtaamisia) YLE TEEMA FEM -kanavalla lauantaina 23.9. klo 10.30 ja uusintana maanantaina 25.9. klo 20.00.

Kuvat: Pekka Hakon televisiodokumentista Sebastian Fagerlund ‒ riktningar och möten (suuntia ja kohtaamisia)