Sanat luovat mielikuvia musiikkiin

Lotta Wennäkoski on 6.12. kovassa seurassa Magnus Lindbergin ja Jean Sibeliuksen keskellä. © Maarit Kytöharju

Lotta Wennäkosken kuumatahtinen syksy jatkuu 90-vuotiaalle RSO:lle ja 100-vuotiaalle Suomelle tehdyllä rakkausaiheisella teoksella Uniin asti.

 

Viime syyskuussa Lotta Wennäkoski oli miljoonayleisön huomion kohteena, kun hänen teoksensa aloitti BBC Proms -festivaalin päätöskonsertin, ja nyt itsenäisyyspäivänä hänen uutuutensa soi RSO:n konsertissa maailmantähti Magnus Lindbergin kantaesityksen ja Jean Sibeliuksen Kullervo-sinfonian rinnalla.

Olisiko hän uskonut tällaista asemaa nuorena? ”No en varmaan”, Wennäkoski hymähtää, mutta hän tuntuu ottavan koko karriääriasian rennosti. ”Ei tässä ehdi ajatella muuta kuin päällä olevia töitä. Kaikki on seurausta siitä, että yritän hoitaa hommat hyvin”, hän kuittaa.

Viiden minuutin esilläolo Proms-juhassa ei ole ainakaan vielä poikinut mitään kansainvälisten tilausten sumaa, mutta eivät uuden taidemusiikin markkinat niin nopeasti ja yksiviivaisesti toimikaan, vaan työ vaatii pitkäjänteisyyttä.

”Olen tyytyväinen nykytilanteeseen. Tämä syksy on ollut todella kiireinen – kaksi isoa teosta ja yksi pienempi lyhyessä ajassa.”

Marraskuussa kantaesityksensä sai kitarakonsertto Petri Kumelalle. RSO:n ja Polyteknikkojen kuoron tilausteos on nimeltään Uniin asti, ja teemana on rakkaus viiden eri runon kuvaamana. Kolme niitä on suomenkielisiä, yksi ruotsin- ja yksi saamenkielinen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi