Sanan ja sävelen yhtälö on pohjaton

 

John Eliot Gardinerin johtama esityssarja eri kaupungeissa on Monteverdi-juhlavuoden päätapahtumia. © Michele Crosera

Monteverdi 450 -juhlinnan ykkösprojekteja on John Eliot Gardinerin johtamien Monteverdi-kuoron ja English Baroque Soloists -orkesterin laaja, 13 musiikkikeskukseen Euroopassa ja USA:ssa ulottuva kiertue. He esittävät kussakin kaupungissa kaikki kolme säveltäjän oopperaa. Rondo pääsi seuraamaan sitä Venetsiaan.

 

John Eliot Gardiner on ollut Monteverdi-pioneereja jo puoli vuosisataa. Harva on tuonut esimerkiksi Mariavesperin loistoa ja inhimillisyyttä niin huikeana tilakokemuksena kuin hän Venetsian Pyhän Markuksen kirkossa tehdyllä tallenteella. Sääli, ettei tämä Monteverdin oma kirkko, jossa hän toimi pitkään musiikkijohtajana, ole ottanut osaa säveltäjän juhlintaan. Ilmeisesti turistimassat ovat liian tärkeä tulonlähde, jotta paikkaa voisi rauhoittaa.

Muutenkaan Venetsiassa ei voi enää paljoa eläytyä Monteverdin maailmaan, sillä hänen siellä kantaesitettyjen oopperoidensa teattereita, San Cassianoa ja SS. Giovanni e Paoloa ei enää ole. Hänen hautaansa voi kuitenkin käydä katsomassa Frarin kirkossa, ja ajan venetsialaisesta taiteesta aukeaa musiikkiin selvä yhteys: aistillisuuden ja henkisyyden välisestä liitosta on kyse. Ja ainahan kaupungin henki laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Sikäli oli helppo motivoitua kuuntelemaan Gardinerin Monteverdi-oopperoiden esityskiertuetta La Feniceen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari, Venetsia

 


John Eliot Gradinerin johtamat trilogiat voi kuulla seuraavan kerran Salzburgissa (26.–29.7.), Edinburghissa (15.–17.8.), Luzernissa (22.–26.8.), Berliinissä (2.–5.9.), Wratislavassa (2.–5.9.), Pariisissa (16.–18.9.), Chicagossa (12.–15.10.) ja New Yorkissa (18–21.10.).