Säästä ja sfäärien harmoniasta

[Kuvateksti, galleriakuva tekstiileillä: Kairos-kokonaisuuteen kuuluvissa tekstiileissä näkyvät värin kasautumat muistuttavat märkämaalauksesta ja sään vaihteluista. Galleriatilassa kuuluva aleatorinen musiikki heijasteli niin ikään ulkoilmassa tapahtuvia muutoksia. © HAM / Maija Toivanen.

Josefina Nelimarkka saa ilmakehän soimaan.

 

Orfeus muistetaan lumoavasta lyyrastaan, jonka soinnista liikuttuivat jopa vuoret. Myyttisen säveltäjä-runoilijan puoliso oli Eurydike, jonka tämä kuitenkin menetti Manalaan. Noutaessaan Eurydikea takaisin kuoleman valtakunnasta Orfeus uhmasi kieltoa olla katsomatta rakastettuunsa. Orfeus kadotti Eurydiken siksi kokonaan.

Kuvataiteilija Josefina Nelimarkka (s. 1982) kuulee Orfeuksen tarinassa menetyksessä olevan mahdollisuuden.

”Olin erityisen vaikuttunut siitä, kuinka Orfeus ei malttanut olla kääntämättä päätään ja menetti siksi muusansa. Mitä on jäljellä, kun on menettänyt kaiken? Tuossa tilanteessa täytyy luoda jotain aivan uutta. Tuntematon, mahdoton ja potentiaalinen kiinnostavat minua. Ne tuovat esille inspiraation.”

Nelimarkan medioita ovat märkämaalaus, teksti, ääni ja AR eli digitaalisesti koodattu ”lisätty todellisuus”. Eri medioiden avulla hän kuvaa prosesseja, joissa keskeistä on ohimenevä hetki ja siihen liittyvä mahdollisuus. Esimerkiksi märkämaalaukseen liittyy muutos ja ajan kuluminen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Sini Mononen

 

Josefina Nelimarkka valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2017. Hän on opiskellut myös Lontoon Royal College of Artissa. © Reetta Linnea

Kuvataiteilija Josefina Nelimarkka (s. 1982 Helsingissä)

  • Työskentelee värin, märkämaalauksen, lisätyn todellisuuden (AR), tekstin ja äänen parissa.
  • Applikaatio Kairos2 AR on ilmaiseksi ladattavissa omaan puhelimeen ja löytyy Apple App Store- ja Google Play Store -sovelluskaupoista hakusanalla Kairos 2 tai taiteilijan kotisivuilta (josefinanelimarkka.com).
  • Nelimarkan teos Kairos on toteutettu yhteistyössä Ilmakehätieteiden keskus INARin ilmastotutkijoiden kanssa.
  • Josefina Nelimarkan ja Tapio Viitasaaren Kairos-teokseen perustuva konsertti on 17.5. Oodi-kirjaston auditoriossa Supersaturation-tapahtumassa.