RSO haluaa näyttää suuntaa

RSO:n festivaalilla Hannu Lintu tavoittelee syvempää temaattista käsittelyä.Beethovenia tarkastellaan eri näkökulmista kuten vapaus (Fidelio), kiihko (pianosonaatit), veljeys (9. sinfonia), radikaali (rinnastus nykymusiikkiin), Wien (rinnastus toiseen Wienin kouluun) ja Zeitgeist (aikalaiset).

 

Radion sinfoniaorkesteri lanseeraa tammikuussa oman festivaalinsa, joka keskittyy Beethoveniin. Ylikapellimestari HANNU LINTU haluaa syventää tempauksilla teemojen käsittelyä ja rikastaa myös muin keinoin klassista tarjontaa Musiikkitalossa ja Ylen kanavilla.

 

Radion sinfoniaorkesterin vuosi 2017 loppui hurjaan rutistukseen: kolme isoa kantaesitystä ja Magnus Lindbergin teoksen levytys lyhyessä ajassa muun Suomi100-juhlinnan ja normaalin toiminnan päälle. Ylikapellimestari Hannu Lintu opiskeli partituureja omalla Japanin kiertueellaan, mutta viime tinkaan kaikki silti meni – kuten usein käy.

”Hyvin orkesteri selvisi, sille on kehittynyt ällistyttävä nuotinlukutaito. Pitäisi silti miettiä, voisiko kantaesitysruljanssia rauhoittaa niin, että niistä sovitaan vasta, kun partituuri on valmiina. Näin saataisiin stressiä vähennettyä ja taattaisiin se, että uudet teokset saavat parhaan mahdollisen valmistelun”, Lintu sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari

 


 

Radion sinfoniaorkesterin festivaali 10.–25.1. soi teemalla Beethoven. Päätapahtumana on säveltäjän Fidelio-oopperan esitys, ja lisäksi orkesterilla on kaksi konserttia. Sir Roger Norrington johtaa yhdeksännen sinfonian ja Matthias Pitchner Beethovenin lisäksi Zimmermannia. Suomalainen barokkiorkesteri, Uusi Helsinki -kvartetti ja pianisti Olli Mustonen ovat festivaalin muut esiintyjät. Myös elokuvaa ja keskusteluja on tarjolla.