Rehellisyys maan perii

Anna-Maria Helsingiä kiehtoo poikkitaiteellisuus, ja hän haluaisi lisää teatterin ja visuaalisuuden keinoja konserttiin. © Heikki Tuuli

 

Kapellimestari Anna-Maria Helsing on kulkenut rohkeasti omaa tietään paitsi ammattinsa harjoittajana myös yksityiselämässään. Hänellä on ollut luja usko siihen, että laadukas työn tekeminen palkitsee ja ylittää sukupuolirajat. Nyt hän sai ensimmäisen kansanvälisen vakikiinnityksensä BBC Concert Orchestraan.

 

Sukupuolella ei saa olla mitään väliä. Tämä on ollut Anna-Maria Helsingin motto koko hänen kapellimestariuransa ajan, ja sen puolesta hän on taistellut myös työtavallaan: omilla taidoillaan ja suoraan asiaan menemällä on pakko pärjätä. Hän ei halua tulla valituksi yhteenkään keikkaan sukupuolensa edustajana – mutta ei toki sen vuoksi menettääkään töitä.

Hän haluaa häivyttää kaikki rooliajattelut mielestään orkesteria johtaessaan.

”Ei ole minun tehtäväni ajatella sitä, että totteleeko ja arvottaako orkesteri eri tavalla nais- kuin mieskapellimestaria. Mistä minä sen voisin tietää. Hoidan työn, ja jos saan homman toimimaan, olen tyytyväinen”, hän sanoo.

”Silti muusikot sanovat nähneensä myös asian toisen puolen. Nuoret miehet pääsevät helpommalla. Jos he tekevät virheen, se on inhimillistä – ovathan he lahjakkaita. Jos nainen tekee virheen, huokaistaan heti raskaammin. Meidän pitää koko ajan todistaa, että olemme työn vaatimusten tasolla. Miksei meillä olisi yhtäläinen oikeus antaa mennä, erehtyä ja oppia?”

”Sukupuolen merkityksestä työssä on vaikea puhua siksi, että siihen liittyy niin paljon tiedostamattomia asioita. Ne koskevat naismuusikoita yhtä lailla kuin miehiäkin. Juuri luin tutkimuksesta, jossa vertailtiin sitä, miten miesten ja naisten puheet paneelissa vaikuttavat. Jos puheaika on täsmälleen sama, ihmisistä tuntuu, että nainen puhuu paljon pidempään.”

Anna-Maria Helsing ei silti valita, sillä hänen aktiiviuransa aikana tasa-arvo on mennyt parempaan suuntaan. Ennakkoluulot ovat ainakin päällisin puolin vähentyneet, vaikka ne jossain syvällä vielä lymyäisivätkin. Hän on itse päässyt etenemään yhä tärkeämpien kansainvälisten orkesterien eteen ja onnistunut luomaan vankan aseman etenkin Pohjoismaissa ja Britanniassa. Marraskuussa julkistettiin hänen nimityksensä BBC Concert Orchestran päävierailijaksi.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari