Pianotaiteen Grand Old Man

 

Risto Lauriala tunnetaan suurten sävellysten pianistina. Hänen konserteissaan kohtaa pianokirjallisuuden vankkumattomia mestariteoksia tinkimättöminä, musiikin kaikkia ulottuvuuksia kunnioittavina tulkintoina. Laurialan konserteista on rakentunut monumentaalisia kokonaisuuksia. Beethovenin pianosonaatteja ja konserttoja, Bachin Partitoja tai Schubertin myöhäisiä pianosonaatteja tuhteina rautaisannoksina.

Viime vuonna 70 vuotta täyttänyttä Laurialaa voi luonnehtia suomalaisen pianotaiteen grand old maniksi. Mantteli sopii hänen harteilleen siksikin, että hän suoritti aikoinaan diplominsa Sibelius-Akatemiassa toisen grand old manin eli Timo Mikkilän (1912-2006) johdolla. Oululaissyntyisen Laurialan pianistinen taival alkoi kotikaupungissa Helge Lückin ja Jussi Törnwallin johdolla.

Ajattelevan pianistin varustukseen kuului myös humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto Helsingin yliopistosta sekä jatko-opinnot Wienin musiikkikorkeakoulussa Dieter Weberin johdolla. Voitto Maj Lind -pianokilpailuissa 1970 ja Wienin Stepanow-pianokilpailuissa avasivat ovet yhä jatkuvalle taiteelliselle uralle.

Taiteelliseen työhön keskittyneenä pianistina Lauriala on maassamme harvinaisuus, pitkin poikin Suomen niemeä ja Eurooppaa vuosikymmeniä konsertoinut säveltaiteen työmyyrä. Hän on toiminut myös Sibelius-Akatemiassa säestyksen ja myöhemmin piano- ja kamarimusiikin lehtorina. Syvimmän jäljen Lauriala on jättänyt nimenomaan esiintyvänä taiteilijana, hetkessä elävänä tulkitsijana.

Sooloresitaalien ohella se on tarkoittanut myös mittavaa konserttojen ja kamarimusiikin katalogia. Jälkimmäisessä ovat näkyvällä sijalla olleet monet triokokoonpanot. Järeiden klassikoiden ohella Laurialan ohjelmistossa on myös Sibeliuksen ja Palmgrenin pianolyriikkaa, Lisztin Schubert-sovituksia tai vaikkapa tsekkiläisen Josef Sukin pianokappaleita, joita hän on levyttänyt Naxos-merkille.

Ahkerimmin Lauriala on levyttänyt ohjelmistoaan suomalaiselle Alba-yhtiölle. Sille hän tallensi vuonna 1998 myös Beethovenin Diabelli-muunnelmat op. 120. Bachin Goldberg-muunnelmien – jotka Lauriala levytti Alballe vuonna 1993 – kanssa Diabelli-muunnelmat ovat pianovariaatioiden huippu, jolle Laurialan pitkälle tähtäävä, arkkitehtonisesti hahmotettu ja filosofisesti avartava tulkinta tekee oikeutta.

Antti Häyrynen

Lue lisää Diabelli-muunnelmat -levystä.