Pianistista tuli musikaalien tekijä

 

© Jaakko Paarvala

Jukka Nykänen on tunnettu pianon monitoimimiehenä, mutta tässä kuussa hän kuitenkin esittäytyy peräti kahden uuden musikaalin säveltäjänä. Kapsäkkiin tulee yksinäisyydestä kertova intiimien tarinoiden sarja, ja Aleksanterin teatterissa Virpi Hämeen-Anttilan dekkarisarjan hahmot seikkailevat 1920-luvun Helsingissä.

 

Kai tämä reviirin laajentamisen halu on ollut aina osa muusikon työtäni ja imagoani”, vastaa Jukka Nykänen kysymykseen, että miksi pianistista tuli näinkin ahkera musikaalisäveltäjä. ”Teatteri ja tarinoiden kerronta vain osoittautui parhaaksi tavaksi toteuttaa sitä.”

Nykäsestä on todellakin ollut moneksi. Hän on tullut tunnetuksi improvisaation taitajana, musiikillisen huumorin viljelijänä, RSO:n väliaikaohjelmien tekijänä jne. Osallistuminen Fabulous Bäckström Brothers -projekteihin vei hänet entistä enemmän komiikan puolelle, ja hän on tuttu näky isojen musikaalien esittäjistössä Oopperan kummituksesta Chessiin.

Musiikkiteatteri Kapsäkin toiminnassa mukana olo vei luontevasti esiintyjästä myös säveltäjäksi. ”Kokopäivätoimiseksi säveltäjäksi en kyllä aio ryhtyä, enkä ole edes tehnyt varsinaista soitinmusiikkia. Musiikkiteatterissa minua kiehtoo sen teon yhteisöllisyys: kaikki rakentuu yhteisissä prosesseissa tekstin ja teatterin tekijöiden kanssa”, hän toteaa. 

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari