Pelimusiikkiorkesteri tuo uuden konseptin

 

Taiteellinen johtaja Lukas Stasevskij arvelee pelimusiikkikonserttien lisääntyvän jatkossa kansainvälisesti. © KIKI YLIMUTKA

 

Orkestereilla esitetyt videopelimusiikkikonsertit ovat kasvaneet maailmalla jo huomattavaksi ilmiöksi. Alkunsa 1980-luvulla Japanissa saanut käytäntö on erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana rantautunut suuresti myös Euroopan ja Yhdysvaltojen konserttisaleihin. Pelimusiikkiin erikoistunutta ammattiorkesteria Euroopassa ei kuitenkaan ole tähän asti ollut – ennen kuin Suomeen perustettiin viime vuonna pelimusiikkiorkesteri Game Music Collective.

 

Pelimusiikkikonsertit eivät ole Suomessa täysin uusi ilmiö, sillä konsertteja on järjestetty täällä aiemminkin. Säännöllisiä esitykset eivät kuitenkaan ole olleet – vaikka maailmalla kiiteltyjen kahden Final Symphony -pelimusiikkikonsertin sovittajat ovatkin suomalaiset Roger Wanamo ja Jonne Valtonen. Tässä mielessä debyyttinsä syyskuussa 2017 tekevä Game Music Collective on tuomassa orkesteri- ja musiikkikentälle uuden ilmiön.

”Ajatus orkesterin perustamisesta syntyi omasta kiinnostuksestani pelimusiikkia kohtaan”, kertoo orkesterin taiteellinen johtaja, viime vuonna Sibelius-Akatemialta valmistunut sellisti Lukas Stasevskij. ”Pelimusiikkia kuuntelevat päivittäin miljoonat ihmiset, joten yleisö on valtava. Silti sen esittämiselle omistautuneita ammattikokoonpanoja ei ole juuri koko maailmassa muutamia japanilaisia ja yhdysvaltalaisia poikkeuksia lukuun ottamatta.”

Pelimusiikkiin keskittyneiden ammattikokoonpanojen sijaan konsertteihin on tyypillisesti vuokrattu isoja orkestereita. Stasevskijia lähtökohta kuitenkin mietitytti. Eri musiikkityypeille on yleensä omat ammattikokoonpanonsa – miksei siis pelimusiikillekin?

”Aloin kysellä kiinnostusta orkesterin perustamiseen Sibelius-Akatemialla syksyllä 2016. Monet innostuivat asiasta heti, ja pian meillä olikin jo porukka kasassa.”

Orkesteriin kuuluu tällä hetkellä 19 soittajaa, kaikki Sibelius-Akatemialta valmistuneita tai parhaillaan opintojaan päättäviä muusikoita. Kokoonpanoa johtaa kapellimestari Eero Lehtimäki. Lähtökohtana on, että orkesteri taipuu kooltaan sekä kamarimusiikkiin että solistiseen tekstuuriin. Orkesteri esiintyy kuitenkin vahvistettuna, joten konserteissa on mahdollista myös laajemman soinnin luominen livesampleja hyödyntämällä. Kokoonpanoon kuuluu myös syntetisaattori.

”Tässä mielessä lähtökohtamme on erilainen kuin monissa aiemmissa pelimusiikkikonserteissa. Emme ole lähteneet hakemaankaan sinfoniaorkesterin kaltaista isoa, akustista kokoonpanoa, vaan taiteelliset ratkaisut palvelevat juuri pelimusiikin esittämistä”, Stasevskij avaa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 Lasse Lehtonen

Game Music Collectiven ensikonsertti järjestetään Finlandia-talolla 20.9.2017.