Maailmanvalloitukselta takaisin kotikonnuille

Pelimannimuotokuvia, osa 17: 

Esko Järvelä on saanut kiinnityksen maan ainoaan ammattimaiseen kansanmusiikkiyhtyeeseen Tallariin. © Maurice Gerard

Kotimaisia ja kansainvälisiä lavoja koko 2000-luvun kolunneen Esko Järvelän elämässä on omanlaisensa ympyrä sulkeutunut. Useassa kansanmusiikin kärkiyhtyeessä ansioluetteloaan kasvattanut viulisti muutti perheineen viime vuonna Keravalta syntymäseudulleen Kaustiselle.

 

Ihan tosi mukavalta tuntuu asua taas Kaustisella. Olen aina tykännyt olla maaseudulla, ja monta vuotta oli sellainen tunne, että aikanani sinne haluan palata”, kertoo Esko Järvelä piipahtaessaan Helsingissä. Konkreettinen sysäys paluumuuttoon oli kiinnitys Kaustisella toimivaan valtionavusteiseen kansanmusiikkiyhtye Tallariin.

Samaan aikaan yhtyeen toisen avoimen pestin nappasi Eskon serkku Arto Järvelä. ”Kun kuulin valinnoista, niin ajattelin heti, että kuinkahan nopeasti tästä nostetaan kissa pöydälle, että kaksi Järvelää! Mutta kuka tahansa epäilijä voi tulla mittaamaan Arton tietotaidon, ei sellaista löydy toista Suomesta. Hän oli itsestään selvä valinta, omastani en nyt niin tiedä…”, Järvelä kursailee.

Kansanmusiikin tämän päivän Helsinki-keskeisyydestä huolimatta asuu myös Kaustisella liuta arvostettuja soittajia. ”Oli sekin tietenkin paluuseen vaikuttava tekijä, minussa kyti halu olla osana sitä porukkaa. Kaustisen erityisyyden oppi ymmärtämään vasta muuttamalla sieltä pois, kun siellä se kaikki oli niin arkipäiväistä.”

Kotipaikkakunnallaan Järvelää työllistää myös uudelleenkäynnistetty kansanmusiikkilinja Kaustisen evankelisella opistolla. ”Se on alkanut tosi kivasti. On huomattu, että linjan olemassaolo on perusteltua ja sille on tarve ja tilaus.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Santeri Kaipiainen