Paleface pitää pienten puolta

©Saara Autere

Pelefacen eli Karri Miettisen kirjoittama koululaisooppera Ihmepoika A kiertää peräti 80 koulussa ympäri maata. Rap-artisti ei karta yhteiskunnallisia aiheita kuten rasismia. Altavastaajan puolelle asettuminen selittyy myös hänen omalla taustallaan.

 

Hämeenlinnan Hätilän vauraalta rivitaloalueelta lähti syksyllä 1995 Iowan Albiaan vaihto-oppilaaksi nuorukainen nimeltä Karri Miettinen. 17 vuotta aiemmin syntyneen miehenalun elämässä oli riittänyt haasteita. Touhut kotona isoveljen ja pikkusiskon kanssa sujuivat hyvin, mutta alakoulussa iskenyt vakava, harvinainen sairaus oli pakottanut lähes vuodeksi sairaalahoitoon ja pyörätuolipotilaaksi.

Osin tästä syystä koulunkäynti oli työlästä. Pakokeino oli lukeminen. Karri ahmi romaaneja jo sairaalassa, ja jatkoi kotona toipuessaan. Kun tämä intohimo myöhemmin yhdistyi musiikkiin, hahmottui tiekartta kotimaisen rapin huipulle.

Vaihto-oppilasvuoden päätteeksi Suomeen kotiutui samoissa nahoissa sekä Karri Miettinen että hiphop-kulttuurista innostunut Paleface. Hyväosaisen perheen vesa oli joutunut Yhdysvaltain sydänmailla melkoisen kulttuurishokin äärelle: köyhyys ja kurjuus leimasivat monen valkoisen elämää, mustista puhumattakaan. Useat pakenivat huonoa tilannettaan musiikin pariin.

Malli tuntui tutulta. Hämeenlinnassa koulukiusaajien kynsistä tarinoihin karannut Miettinen samastui tilanteeseen ja innostui uudestaan kokeilemaan omiakin taitojaan rapin parissa. Ensimmäiset tunnustelut oli tullut tehtyä jo Suomessa kymmenen ikävuoden paikkeilla.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Petri Silas