Orkesterin edessä on innostava elokuva kapellimestariluokasta

Atso Almila ohjaa Emilia Hovingia Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla. © TUFFI FILMS / LAURA OJA

Emilia Hoving, I-Han Fu ja James Kahane ovat nuoria muusikoita, joiden kehitystä Orkesterin edessä -dokumenttielokuva seuraa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla.

 

Suomalaisen kapellimestarikulttuurin hienouksia on kokeneiden tekijöiden halu välittää ammatin musiikillista ja teknistä osaamista sekä hiljaista tietoa sukupolvelta toiselle. ”Ollaan enemmän kiinnostuneita taitojen ylläpitämisestä kuin omasta egosta”, kuten Atso Almila asian muotoilee.

Jorma Panula toi tämän periaatteen pysyvästi osaksi Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutusta. Hän myös kehitti taitavista nuorista soittajista kootun kapubändin koulutuksen ytimeen ja junaili oppilailleen keikkoja maakuntaorkestereihin. Maailmanlaajuisesti tilanne on ainutlaatuinen:

”Jopa Yhdysvaltojen kuuluisassa Bloomingtonissa opiskelijat rukoilevat että saisivat johtaa elävää orkesteria pianistien sijasta”, Almila toteaa.

Jorma Panula otti pioneerina käyttöön myös videoinnit, joita opettajat ja oppilaat analysoivat yhteisessä tiimissä. Mutta seuraavan arkisen seikan ison merkityksen Atso Almila ymmärsi vasta myöhemmin:

”Täällä on vallalla jonkinlainen leppoisa kuviakumartamattomuus. Eräskin saksalainen opiskelija oli aivan ihmeissään, kun hän havaitsi istuvansa Urho’s Pubissa yht’äkkiä samassa pöydässä Esa-Pekka Salosen kanssa ilman, että tarvitsi sanoa Herr Professor tai Maestro. Siis ihmiset ihmisinä.”

Nämä teemat ovat keskiössä Anna-Karin Grönroosin ohjaamassa dokumenttielokuvassa Orkesterin edessä, jonka näin ennakkonäytöksessä (teatteriensi-ilta on 7. helmikuuta). Voisikin sanoa, että dokumentti on myös elokuva Jorma Panulan pedagogisista innovaatioista, vaikka hän ei olekaan henkilönä läsnä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Matti Tuomisto

 

Rondo tarjoaa tilaajilleen Orkesterin edessä -elokuvan ennakkonäytöksen Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingin Töölössä 29.1.2010. Jaossa on 100 lippua. Tee varaus lähettämällä viesti ”Orkesterin edessä” ja tilaajatietosi:

asiakaspalvelu@rondolehti.fi tai soittamalla: 03 225 1948