Orkesteri kuin jousikvartetti

Australian kamariorkesterin konsertissa Musiikkitalossa kuullaan Bachia, Mozartia ja Beethovenia ja Tapiolasalissa Shostakovitshin 1. Pianokonsertto, Mustosen teoksia ja sovitus Prokofjevin pianosarjasta Visions Fugitives. ®Gary-Heery

 

Australian kamariorkesteri tekee marraskuussa Suomen-debyyttinsä PianoEspoo -festivaalilla, ja sen riveissä soittaa kaksi suomalaista, viulisti Satu Vänskä ja sellisti Timo-Veikko Valve. Tyylillinen muuntautumiskyky on tehnyt siitä yhden parhaista. Ihanteena on soittaa kamarimusiikillisen elävästi kuin laajennettu jousikvartetti.

 

Timo-Veikko Valve vastaa Skype-puheluun Sydneystä, jossa kesä on juuri alkamassa. Matkalaukku on valmiustilassa koko ajan, sillä Australian kamariorkesteri kiertää pitkien etäisyyksien kotimaataan jatkuvasti: kansallisena instituutiona sillä on kahdeksan kausikorttiohjelmaa viiden osavaltion pääkaupungeissa ja lisäksi paljon muita esiintymisiä.

Valveen mielestä juuri mahdollisuus toistaa konserttiohjelmia on yksi avain soiton tasoon.

”Teokset syöpyvät mieliin niin hyvin, että enää ei tarvitse ajatella suoritusta, vaan saa antaa mennä. Virheitä ei vältellä, vaan tulkinnat elävät spontaaneina konsertista toiseen.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari