Opettajina mustekalat ja musiikki

Tuomas A. Laitinen kuuntelee taiteessaan lajien välistä yhteistyötä. © Reetta Linnea

Kuvataiteilija Tuomas A. Laitinen kuulee musiikissa ajattelun välineen, jolla voidaan muun muassa ylittää kehomme rajat ja saada yhteys muiden olentojen olemassaoloon.

 

Ilmastonmuutos herättää kysymään suhdettamme maailmaan ja muihin eläinlajeihin. Monimutkainen ilmiö vaatii uudenlaista tapaa hahmottaa olemassaoloa ja elämisen tapoja. Mitä voisimme oppia planeetallamme asuvilta ei-ihmisiltä? Onko niiden tavassa elää ja olla jotain sellaista, joka voisi auttaa myös ihmistä löytämään uudenlaisia näkökulmia?

Musiikilla voi olla keskeinen rooli uusien tiedonmuodostuksen ja maailman havaitsemisen tapojen etsimisessä. Kuvataiteilija Tuomas A. Laitisen taiteen keskiössä ovat tällaiset jälkihumanistiset, ei-ihmiskeskeiset kysymykset. Hän kuulee musiikissa ajattelun välineen, jolla voidaan muun muassa ylittää kehomme rajat ja saada yhteys muiden olentojen olemassaoloon.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Sini Mononen

 

Tuomas A. Laitisen näyttely on esillä koko kesän Wäinö Aaltosen taidemuseossa. Cryptospores- teoksen performatiivinen versio nähdään elokuussa osana Flow Festivalin The Other Sound -ohjelmaa. Syksyllä 2019 Laitisen mustekaloihin liittyvä teos on esillä Screen City Biennallissa, Stavangerissa.