Oopperalaulajasta dosentiksi

Soile Isokoski haluaa opettajana havainnollistaa sen, mitä haluaa ja kertoa selkeästi, mitä laulaessa kehossa tapahtuu.

Soile Isokoski teki oopperauraa maailmalla pitkään ja intensiivisesti – kunnes palasi kotiin pohjoiseen. Laulaja on siirtynyt lavoilta luokkahuoneisiin kasvattamaan oopperan ja liedin tulevaisuuden nimiä.

 

Sopraano Soile Isokoski sai tänä vuonna Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta dosentin arvon. Yllätys se ei ollut, koska Isokoski oli opettanut akatemiassa professorina jo vuodesta 2015, ja dosentuurista oli ollut puhetta.

”Professuuri ja dosentuuri ovat olleet hieno ikkuna tulevaan. Saan tavata ja ohjata tulevia ammattilaulajia”, Isokoski kertoo.

Isokoski on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia oopperalaulajia. Lyyrinen sopraano on tullut tunnetuksi etenkin lied-tulkinnoistaan ja esiintynyt kaikissa Euroopan suurissa oopperataloissa.

Siksi Isokoski olisi voinut hyvin valita tukikohdakseen esimerkiksi Wienin tai Lontoon. Monelle oli yllätyspäätös, kun hän ryhtyikin Oulun ammattikorkeakoulun lehtoriksi vuonna 2014.

”Muutin Siikajoelle vanhaan kotitalooni iäkkään äitini avuksi. Kävin Oulussa opettamassa 65 km päässä kotoa ja Helsingissä professorina kaksi tai kolme kertaa lukukaudessa.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi