Oopperaan uutuudet Iiro Rantalalta ja Jaakko Kuusistolta

Alban Bergin Wocceck tulee jälleen Kansallisoopperaan tällä kertaa Sir David McVicarin ohjauksena. .

Kansallisooppera ja -baletti on julkaissut ensi kautensa ohjelman. Se sisältää kaksi oopperakantaesitystä sekä Puccinin Toscan, Offenbachin Hoffmannin kertomusten ja Bergin Wozzeckin uudet tuotannot.

Suomalaisista uutuuksista ensi-iltansa saa 27.9. Iiro Rantalan säveltämä ja Minna Lindgrenin kirjoittama hupailu Pikaparantola. Koomisen oopperan perinteelle kumartava teos tarttuu nykyihmisiä piinaaviin kysymyksiin. Miten laihtua? Miten saa mielenrauhan? Voihan avioerosta toipua viikonlopussa? Sen ohjaa Maria Sid. Rooleissa nähdään Johanna Rusanen, Waltteri Torikka, Hannu Niemelä, Markus Nykänen ja Päivi Nisula. Alminsalin esitysten jälkeen Pikaparantola suuntaa Ouluun, Kuopioon ja Turkuun.

Jo aiemmin on uutisoitu Jaakko Kuusiston säveltämä Jää, joka perustuu Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun romaaniin. Se saa kantaesityksensä 25.1. Libretto on Juhani Koiviston käsialaa.

Puccinin Tosca nähdään uutena versiona 7.9. Ohjaajana on Saksan tärkeimpiin musiikkiteatterin tekijöihin kuuluva Christof Loy. Syksyn esitykset johtaa Kansallisoopperan ja -baletin päävierailija, kapellimestari Patrick Fournillier. Toscana nähdään Aušrinė Stundytė, Cavaradossina Andrea Caré ja Scarpiana Tuomas Pursio.

Syksyn kolmas oopperauutuus Hoffmannin kertomukset nähdään 19.10. alkaen. Tuotannon ensi-ilta oli Semperoper Dresdenissä 2016. Pääosissa nähdään muun muassa sopraano Helena Juntunen ja kanadalainen Measha Brueggergosman.

Kevään toinen oopperaensi-ilta 22.3.2019 on ohjaaja Sir David McVicarin näkemys Alban Bergin Wozzeckista. Esitykset johtaa Hannu Lintu.

Baletin Ranskalaisessa illassa nähdään 23.11. alkaen kaksi teosta. Carolyn Carlsonin Pneuma on runollis-symbolinen, Serge Lifarin Suite en blanc vuodelta 1943 taas puhdasta uusklassismia.

Klassikkobaletti Tuhkimo saa ensi-iltansa 23.11. Brittikoreografi David Bintley teki Tuhkimon Prokofjevin musiikkiin alkujaan Birminghamin baletille vuonna 2010. Kansallisbaletin versiossa on uudet lavasteet ja puvut.

Baletin kevään ensimmäinen ensi-ilta 1.3.2019 tuo näyttämölle John Neumeierin version baletista Sylvia. Teoksessa soi Léo Delibesin musiikki.

11.5.2019 ensi-iltansa saava kolmen nykytanssiteoksen ilta K.V.G. esittelee kolme uransa eri vaiheessa olevaa koreografia. Jeroen Verbruggen tekee Kansallisbaletille uuden teoksen Sciamachy, jossa soi Bernard Herrmannin musiikki. Vuonna 2015 kantaesityksensä saanut Marco Goecken Lonesome George on saanut nimensä Galápagossaarilla eläneen jättiläiskilpikonnan mukaan. Psalmisinfonia on Jiří Kyliánin varhaiskauden teos vuodelta 1978. Se on nimetty Stravinskyn musiikin mukaan.

Vanhoista tuoyannoista Andrew Lloyd Webberin musikaali Oopperan kummitus palaa ohjelmistoon 2.11. Muita ohjelmistoon palaavia oopperoita ovat Lentävä hollantilainen, Thais, Aida ja Pelleas ja Melisande. Viimeksi mainitun johtaa Esa-Pekka Salonen. Baleteista palaavat Pieni merenneito, Prinsessa Ruusunen ja Anne Karenina.

Konserttikauden aloittaa Esa-Pekka Salosen 60-vuotisjuhlakoinsertti 17.8. Helsingin juhlaviikoilla. Sen ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin.