Ompelukoneista musiikiksi

Kuukauden legenda: Winnaretta Singer

Winnaretta Singerin itsestään maalaama omakuva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musiikilliset salongit 1900-luvun alun vaihteen Pariisissa olivat kulttuurin sponsorointia hedelmällisimmillään. Salonkien pitäjien legendoihin kuuluu WINNARETTA SINGER.

 

Isaac Singer (1811-1875) oli amerikanjuutalainen keksijä ja liikemies, joka ei keksinyt ompelukonetta. Sen sijaan hän patentoi merkittävän joukon keksintöjä, jotka paransivat kojeen käytettävyyttä ja teollista sarjatuotantoa.

Singer Manufacturing Company tuotti vuonna 1853 alle tuhat ompelukonetta, mutta vuonna 1876 jo yli kaksi miljoonaa laitetta. Ompelukoneesta tuli 1800-luvun lopulla merkittävä köyhien naisten työllistäjä kasvavan muotiteollisuuden palveluksessa.

Isaac Singer oli laillisesti naimisissa kahdesti, mutta laittomasti ainakin saman verran. Lapsia syntyi kaikkiaan 24, joista kuusi viimeistä Isabelle Sommervillen kanssa. Winnaretta Singer (1865-1943) oli jälkeläisistä kahdeskymmenes.

Isänsä kuoltua Winnaretta asui äidin kanssa Pariisissa. Isabellen salonki avenue Kleberillä oli kuuluisa musiikkiesityksistään, etenkin Mozartin, Beethovenin ja Schubertin jousikvartetoista. Myöhemmin Winnaretta perusti oman salonkinsa Avenue Henri-Martinille, jossa orkesteriteosten ohella kantaesitettiin Chabrierin ooppera Gwendolyne.

 

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Antti Häyrynen