Oma-aloitteinen outolintu

Kaaos Ensemble haluaa keskittyä tilaamaan ennakkoluulottomia sävellyksiä.

 

Suomen nykymusiikkikenttä pyörii paljon festivaalien ja nimekkäiden, kenties jo instituutioiksi muuttuneiden laajempien kokoonpanojen ympärillä. Vuonna 2016 perustettu Kaaos Ensemble -kvartetti on lähtenyt liikkeelle tee-se-itse -asenteesta: halusta esittää huilulle, saksofonille, kitaralle ja lyömäsoittimille sävellettyä musiikkia.

”Olemme jo kokoonpanomme puolesta lähtökohtaisesti uuteen musiikkiin keskittynyt kvartetti, sillä tälle soitinyhdistelmälle ei ole muuta kirjoitettukaan”, hymyilee lyömäsoittaja Jerry Piipponen.

”Ja olisi siistiä keskittyä nimenomaan siihen uuteen – eli sävellysten tilaamiseen meitä varten”, jatkaa saksofonisti Anna-Sofia Anttonen.

”Mutta jatkamme myös Cluster Ensemblen perinnettä, kommentoi yhtyeen kitaristi Mikael Rechardt, viitaten 1970–80-luvulla toimineeseen vastaavaan suomalaiseen kvartettiin. ”Homma lähti vitsistä, että olemme Clusterin toinen sukupolvi, joka jatkaa tämän oudon yhdistelmän perinnettä. Oli helppoa alkaa soittaa heidän tilaamiaan teoksia ja tilata siihen rinnalle tuoreita sävellyksiä. Mutta pian suhde on jo päinvastainen, ja soitammekin enemmän varta vasten meille sävellettyä musiikkia”, Rechardt kertoo.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Santeri Kaipiainen