Okko Kamu – Kaukoidästä ja kylläisyydestä

 

Suomen kokeneimpiin kuuluva kapellimestari Okko Kamu tuntee aasialaiset orkesterit paremmin kuin kukaan muu suomalaismaestro. Viime vuonna päättynyt yli 20-vuotinen kausi Singaporen sinfoniaorkesterin päävierailijana jää kuitenkin Kamun viimeiseksi kiinnitykseksi. Kiireinen elämänrytmi saa nyt luvan hidastua.

 

On Suomen itsenäisyyspäivä. Kello on tasan 9.30. Okko Kamu osoittaa tikullaan pasuunarivistöön. Suomi 100 -konsertin harjoitus Singaporen jättimäiseksi durian-hedelmäksi muotoillussa Esplanade-konserttisalissa on alkanut. Vaikka ollaan yli 9000 kilometrin päässä Helsingistä ja melkein metrilleen päiväntasaajalla, Singaporen Sinfoniaorkesteri saa heräävän Suomen tarmon tuntumaan kotimaiselta kuin pakkasen kovettama kädenpuristus, johon voi luottaa.

Eikä ihme. Kamu on koulinut orkesterin sointia yli 30 vuotta, vuonna 1979 perustetun orkesterin alkuvuosista lähtien. Sinä aikana Singaporen sinfoniaorkesteri on kohonnut varteenotettavaksi huippuorkesteriksi, jonka kapellimestari- ja solistivieraina esiintyy sellaisia nimiä kuin Leonidas Kavakos, Eliahu Inbal, Jan Vogler ja Alina Ibragimova. Kaakkois-Aasian parhaan orkesterin tittelistä kilpailevat myös Malesian ja Hong Kongin filharmonikot, mutta Kamu viihtyy parhaiten Singaporessa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Jaani Länsiö, Singapore

kuvat: Kaapo Kamu