Elisabeth von Tiesenhausen-Forstén (1896–1963): maailmankansalainen ja säveltäjä-pianisti

 

© SHUTTERSTOCK

Baltiansaksalainen Elisabeth von Tiesenhausen-Forstén syntyi Virossa, mutta eli suurimman osan elämäänsä Suomessa. Hänen monipuoliseen tuotantoonsa lukeutuu sävellyksiä etydeistä oratorioon ja muun muassa pianokonsertto, jonka Helsingin kaupunginorkesteri kantaesitti vuonna 1959.

 

Elisabeth von Tiesenhausen syntyi Tallinnassa vuonna 1896 upseeri Peter (Pjotr) von Tiesenhausenin ja Julia o. s. Petraškevitšin aatelisperheeseen. Kysymyksessä on yksi vanhimmista ja merkittävimmistä baltiansaksalaisista aatelissuvuista, jonka esi-isien ja -äitien sukupuuta voi seurata aina 1200-luvulle saakka. Monien sukulaistensa tapaan Peter von Tiesenhausen teki pitkän palvelusuran Venäjän keisarikunnan armeijassa – perimätieto kertoo, että hän huolehti muun muassa keisarin kultavarantojen kuljetuksista Siperiassa.

Äidin varhaisen kuoleman ja isän uran vuoksi nuori Elisabeth-tytär varttui pääasiallisesti tätinsä Elise (Lisinka) von Straelbornin hoivissa Sauen kartanossa. Tämä nelisenkymmentä kilometriä Tallinnasta lounaaseen sijaitseva loisteliaan uusklassinen kartano – silloiselta nimeltään Friedrichshof – upeine puutarhoineen tarjosi sopivat puitteet nuoren aatelisneidin kasvatukselle. Siihen kuuluivat luonnollisesti kielet, ennen kaikkea saksa, ranska ja venäjä, sekä musiikki. Tiesenhausen-Forsténin pianistiset lahjat huomattiinkin varhain, ja hän sai kehittää niitä eteenpäin muun muassa Bernissä. Opintomatkat Sveitsiin jatkuivat myös myöhemmin ja suuntautuivat muun muassa Luzerniin. Tarkemmat tiedot opintojen sisällöistä ja opettajista ovat toistaiseksi vielä hämärän peitossa. Suomessa hän kuitenkin jatko-opiskeli myöhemmin pianonsoittoa ainakin Selma Kajanuksen johdolla.

Sauen kartano Virossa oli Elisabeth von Tiesenhausenin lapsuudenkoti, jota emännöi hänen tätinsä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi