Muusikkoina Myrskyluodolla

 

Uudistetun Helsingin Kaupunginteatterin avajaisjuhlat käynnistyvät Myrskyluodon Maijan ensi-illassa suurella näyttämöllä 24. elokuuta. Suurmusikaalin nimiroolissa esiintyy Laura Alajääski, Jannea esittää Aaro Wichmann. © Asta Karell

 

Syyskaudella teatterinäyttämöille nousee kansainvälisten kestohittien rinnalle tukku kotimaisia kantaesityksiä: jotkut jättisatsauksia, toiset pienempiä. Katsastimme kauden tarjontaa ja kurkistimme musikaalimonttuun selvittääksemme, mitä teatterityö vaatii klassisesti koulutetulta orkesterimuusikolta.

 

Käyrätorvensoittaja Maria Luhtanen kertoo istuneensa musikaalimontuissa reilun vuosikymmenen, ja töitä on riittänyt niin, ettei perheenäidin ole tarvinnut musikaalikeikkojen tähden pääkaupungin ulkopuolelle matkustaa. Helsingissä hän on soittanut maan kärkinäyttämöillä, ennen kaikkea Kaupunginteatterissa, mutta myös Svenskanissa Abba-miesten Kristina från Duvemåla -musikaalissa.

Kristina oli ison orkesterin setti. Käyrätorvelle oli kirjoitettu paljon ja esitys oli hirvittävän pitkä, se oli henkisesti ja fyysisesti huippuraskasta soitettavaa”, Luhtanen huokaa.

Jokainen musikaali on Luhtasen mukaan kokemuksena erilainen kuin edellinen. Joskus käyrätorven stemma on leppoisa: hempeitä ja sankarillisia melodioita vuoron perään, seassa kivoja sooloja sopivasta rekisteristä.

”Hyvin sovitetuissa musikaalistemmoissa on välissä taukoja, käyrätorveahan ei pysty soittamaan koko ajan”, Luhtanen selittää.

Toisinaan käyrätorvelle on kuitenkin puristettu nuottiin huippukohta toisensa perään, koko ajan korkeassa rekisterissä ja loputtomasti toistuen.

”Silloin miettii, että olisi kivaa, jos vieressä olisi kaveri, joka puhaltaisi välillä edes pari tahtia”, Luhtanen hymyilee.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Siellä missä on hiiriä, lienee myös kissoja. Niitä nähdään ja kuullaan Tampereen Teatterin Cats-musikaalissa. © Henri Mattila

Klassikoita ja kantaesityksiä

 

Musikaalikonkari Kai Hyttinen nousee Kuopion kaupunginteatterin näyttämölle Viulunsoittaja katolla -musikaalin ensi-illassa 9. syyskuuta. © Kuva Sami Tirkkonen

Ulkomaisten uutuuksien ja kotimaisten kantaesityksien rinnalle monipuoliseen musiikkiteatteritarjontaan kuuluu tietty perusohjelmisto, joka kiertää näyttämöitä ikuisesti – ja hyvästä syystä. Esimerkiksi Kuopion kaupunginteatterin syksyn suurtuotantona nähdään yksi näistä musikaalimaailman ikisuosikeista, Viulunsoittaja katolla. Tevjen roolissa vierailee koko kansan tuntema Kai Hyttinen ja koreografiasta vastaa Jorma Uotinen.

TTT satsaa samaan klassikkoon: Viulunsoittaja katolla sykkii iloa, väriä ja toivoa, mutta myös puhuttelee ajankohtaisuudellaan 1. syyskuuta alkaen. © Kuva Kari Sunnari

Viulunsoittaja katolla avaa myös Tampereen Työväen Teatterin kauden, mutta saa 19. lokakuuta rinnalleen rokkia ja iskelmää, kun samalle näyttämölle valmistuu Agents-yhtyeen ohjelmistoon perustuva musiikkikomedia Jykevää on rakkaus. Ohjaaja Tiina Brännare vinkkaa, että katsoja voi melkein nähdä Agentsin legendaariset solistit Topi Sorsakosken, Rauli Badding Somerjoen ja Jorma Kääriäisen – ja ehkä näkeekin?

Kevätkaudella TTT vaihtaa vielä kertaalleen tyyliä, kun Sirkku Peltolan ohjaamien, paikallisuuteen ankkuroituvien kotimaisten uutuusmusikaalien sarja jatkuu. 25. tammikuuta ohjelmistoon tuleva musikaali Tytöt 1918 kertoo tosipohjaisen tarinan vuosisadan takaisesta tamperelaisnaisten aseistetusta kaartista, intohimosta ja taistelutahdosta, viattomuudesta ja julmuudesta. Musiikin säveltää Eeva Kontu ja laulujen tekstit ovat Heikki Salon.

TTT:stä muutaman korttelin päässä Tammerkosken partaalla syyskausi avataan isosti ja kansainvälisesti 8. syyskuuta, kun Tampereen Teatteri tuo ensi-iltaansa Andrew Lloyd Webberin menestysmusikaalin Cats. Uusi näyttämöversio toteutetaan kehutun Les Misérablesin samalle näyttämölle ohjanneen Georg Malviuksen tutun, ruotsalaisvetoisen työryhmän johdolla.

 

Lahdessa elvistellään

Lahden kaupunginteatterin syksyn musikaali Love Me Tender on suunnattu nostalgisen popmusiikin ystäville. Elvis Presleyn tunnetuksi tekemiin kappaleisiin perustuvassa musikaalissa 1950-lukuinen amerikkalainen pikkukaupunki herää eloon, kun komea kulkuri (Joel Mäkinen) kaartaa moottoripyörällään kaupunkiin. Ensi-ilta on 2. syyskuuta

Samana iltana saa Kouvolan Teatterissa kantaesityksensä kotoisempi tangomusikaali Satumaa. Heikki Paavilaisen ja Heikki Salon kirjoittama teos pureutuu suomalaisen perhehistorian vaiheisiin ja sodan jälkeisiin toivon viriämisen vuosiin säveltäjä Unto Monosen (1930–1968) elämäntarinan kautta.

Jyväskylän kaupunginteatterin päänäyttämön valtaa syksyllä J.M. Barrien klassikkoromaaniin perustuva kotimainen klassikko Peter Pan. Jukka Linkolan säveltämä, Jukka Virtasen sanoittama ja kapellimestari Lasse Hirven sovittama musiikki lennättää kaikenikäiset katsojat Mikä-Mikä-Maahan 9. syyskuuta alkaen.

Tuolloin myös Kotkassa vietetään ensi-iltaa, kun kaupunginteatterin näyttämölle viritetään Aki Kaurismäen elokuvaan Kauas pilvet karkaavat perustuva elämänmyönteinen tarina, jonka musiikki on ohjaajagurun teoksista tuttua iskelmää, tangoa ja ikivihreää.

 

Nyrkkiä naiselta

Turussa kaupunginteatteri palaa peruskorjattuun teatteritaloonsa 15. syyskuuta, jolloin nähdään Euroopan kantaesityksenä Stingin säveltämä ja sanoittama, telakoiden maailmaan sijoittuva Broadway-musikaali Viimeinen laiva.  Mikko Koukin ohjaaman esityksen rooleissa nähdään Tom of Finland– ja Rock of Ages -musikaaleissa loistaneita nimiä, kuten Olli Rahkonen, Anna Victoria Eriksson ja Mikael Saari. Orkesteria johtaa Jussi Vahvaselkä.

Turun ruotsalainen teatteri esittää syksyllä musiikkidraamaa legendaarisen Edith Piafin elämästä. © Pette Rissanen

Kaupungin ruotsinkielinen päänäyttämö Åbo Svenska Teater tuo 14. syyskuuta ensi-iltaan musiikkidraamaa otsikolla Piaf – jag ångrar ingenting. Lauluissaan koko maailmaa syleilevän Edith Piafin tunnetuksi tekemiä ikivihreitä tulviva esitys on tekstitetty suomeksi.

Sokerina pohjalla helsinkiläisen Musiikkiteatteri Kapsäkin syksyn musikaaliuutuus Eva W kertoo nyrkkeilymestari Eva Wahlströmin tarinan. Huippu-urheilun varjopuoliinkin pureutuvan kantaesityksen käsikirjoitus on Jari Järvelän, ohjaus Lotta Kuusiston ja musiikki Tommi Lindellin. 12.10. ensi-iltaansa tulevan Eva W:n nimiroolissa esiintyy Eriikka Väliahde.

Aleksanterin teatteri puolestaan satsaa tällä syyskaudella lähinnä oopperavierailuihin – ja mikäs sen sopivampaa vanhalle oopperatalolle. Syyskausi käynnistyy 24.8. Rossinin rakastetulla Sevillan parturilla, ja 12. ja 13. marraskuuta nähdään Ilkka Kuusiston Aino Ackté -ooppera, joka saa kantaesityksensä Savonlinnassa hieman aiemmin. Marraskuussa Aleksanterin teatterissa nähdään lisäksi Kansallisooppera Estonian esityksiä Verdin La Traviata –klassikosta vironkieliseen Peppi Pitkätossu -musikaaliin.

Tommi Saarela