Muistovuoden merkkiteos on ooppera Tampereesta

Veljeni Vartija on Olli Kortekankaan(vas) kymmenes ooppera sekä Tuomas Parkkisen ensimmäinen tuotanto, jossa hän toimii sekä libretistinä että ohjaajana. ©Annakaisa Noki

Olli Kortekankaan uutuusooppera kertoo tavallisista tamperelaisista vuoden 1918 tapahtumien kurimuksessa. Libretisti-ohjaaja Tuomas Parkkinen nostaa päällimmäiseksi sovinnon viestin.

 

Sata vuotta sitten Tampere-talon paikalla sijaitsi kaupungin teurastuslaitos. Aivan lähellä oli hautausmaa, jossa suomalaiset sotivat toisiaan vastaan keväällä 1918. Vain muutamia vuosia aiemmin elettiin nousukautta. Teollisuuskaupunki Tampere veti väkeä töihin ja elintaso koheni. Yhtäkkiä yhteiskunnallinen tilanne muuttui, tuli työttömyys, leipäjonot ja kansan jakautuminen. Aseellisia joukkoja ilmestyi kaduille, jännitteet kasautuivat ja silmittömän väkivallan kierre oli valmis.

Kun tamperelaislähtöinen näytelmäkirjailija ja ohjaaja Tuomas Parkkinen näin taustoittaa Tampereelle sijoittuvaa, sisällissodasta kertovaa Veljeni vartija -oopperaa, ei voi olla aistimatta synkkää samankaltaisuutta nykyhetken ja sadan vuoden takaisen yhteiskunnan välillä. Tämän kuun puolivälissä ensi-iltansa Tampereella saavan teoksen säveltäjä Olli Kortekangas ei kiellä, etteikö ajankohtaisuus olisi yhtenä ainesosana Tampereen Oopperan suurtuotannossa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Olli Kortekangas/Tuomas Parkkinen: Veljeni vartija Tampere-talossa 16.2.–3.3. Tampere Filharmonia ja Tampereen Oopperan kuoro sekä lapsikuoro, joht. Santtu-Matias Rouvali