Maailma on auki muusikolle

Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa on reilu meininki, suomalaiset muusikot todistavat.

 

Orkesterimuusikkoja ei ole pidetty Suomen vientivaltteina samoin kuin kapellimestareita ja laulajia. Heitä on silti maailmalla tärkeilläkin paikoilla. Tiesittekö, että peräti kahdeksalla ulkomaisella orkesterilla on suomalainen soolosellisti? Toinen yllättävä emigranttien joukko ovat kontrabasistit. Puhaltimet ja vasket ovat päättäneet pysyä kotimaassa.

 

Suomalaisten orkesterimuusikkojen joukkoa maailmalla on mahdotonta piirtää tarkasti. Yksinomaan Saksan 129 julkisesti tuetussa orkesterissa on 9746 muusikkoa, eivätkä luvussa ole vapaat orkesterit ja freelancerit edes mukana. Kansainvälinen liikkuvuus alalla on kasvanut niin, että yksittäisiä suomalaisia muusikoita voi olla missä päin maailmaa tahansa.

Ei liene yllätys, että suurimmat emigranttiyhdyskunnat ovat läntisissä naapurimaissa. Tukholman orkestereissa toimii tällä hetkellä vakipaikoilla 12 suomalaismuusikkoa, muualla Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa yhteensä saman verran.

Timo-Veikko Valve soittaa soolosellistinä Australian kamariorkesterissa. © GARY HEERY

Berliinissä soittaa vakituisesti seitsemän suomalaismuusikkoa. Kaukaisimmat emigrantit ovat toisella puolella maapalloa: Vesa-Matti Leppänen on toiminut Uuden Seelannin sinfoniaorkesterin konserttimestarina 13 vuotta, ja sellisti Timo-Veikko Valve on Australian kamariorkesterin soolosellisti ja Satu Vänskä saman orkesterin viulisti. Eksoottisimpia paikkoja lienee viime Rondossa esitelty Kairon ooppera, jossa soittaa viulisti Laura Virtanen-Amin.

Pohjoismaat voi nähdä aika yhtenäisinä muusikkojen työmarkkinoina. Skandinaviaan on helppoa mennä koesoittoihin, ja sieltä on kätevää käydä Suomessakin keikoilla. Yleisin tarina kauemmaksi lähdöstä on se, että ensin opiskellaan kyseisessä maassa tai kaupungissa, ja sitten löytyy puoliso ja muut sulautumista vauhdittavat tekijät. Silkka ammatillinen kunnianhimokin vie.

Kaukaisin suomalaismuusikko lienee Uuden Seelannin sinfoniaorkesterin konserttimestari Vesa-Matti Leppänen.

 

Ulkomaisten puhaltajien määrä on noussut Suomen orkestereissa niin, että useissa he ovat jo enemmistönä. Virta ei kuitenkaan vie toiseen suuntaan, sillä ulkomailla työskentelevät suomalaismuusikot ovat yli 90-prosenttisesti jousisoittajia.

 

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari