Läsnäolomusiikkia ja improvisaatiota

Heikki Laitiselle ihmisen äänessä soi kansanmusiikin sisin

kuva © Matti Tuomisto

Kansanmusiikki-instituutti juhlistaa Heikki Laitisen 75-vuotispäiviä kuuden CD:n boksilla ”Pommaripoika”. Hän itse sanoo, että oikeastaan vain liveä pitäisi kutsua musiikiksi.

 

Pommaripoika on huolella toimitettu läpileikkaus Heikki Laitisen taiteilijanurasta. Se kertoo luovan ja kokeilunhalussaan estottoman muusikon ja tutkijan seikkailusta – ihmisen, jolle musiikki on tie, totuus ja elämä. Kollega Hannu Saha kirjoittaa CD-boksiin hyvin toimitetun kirjasen esipuheessa:

Useimmat tuntevat Heikistä yhden tai pari puolta, mutta piiloon jäävät lukuisat muut.”

Levykokoelmalla on esimerkiksi minulle iso arvo, sillä oma käsitykseni Laitisesta on perustunut pitkälti tietoihini Sibelius-Akatemian mahtavasta kansanmusiikin osastosta, jonka työn tuloksissa on kuuluvilla saumaton yhteys perinteen, soittamisen ja laulamisen sekä nyt-hetkessä tapahtuvan uuden luomisen välillä.

Etnosoi-festivaali toteuttaa Musiikkitalon Black Boxissa 7. 11. Heikki Laitisen 75-vuotisjuhlakonsertin. Hän innostui 1980-luvun alussa tutkijana rajakarjalaisen kanteleen loputtomasta improvisaatiosta, jonka paras osaaja Arja Kastinen avaa konsertin 10-kielisellä kanteleella.

”Tätä improvisaatiota nähdään vuonna 1920 Suojärvellä kuvatussa kansatieteellisessä mykkäelokuvassa Häiden vietto Karjalan runomailla. Soittaja oli vaeltanut sattumalta paikalle kantele kainalossa ja rupesi siitä vain plimputtamaan kameran edessä”, Laitinen kertoo.

Kastisesta jatkaa yhtye Kelavala, jossa esiintyvät Laitinen, Kimmo Pohjonen ja Reijo Kela. Lisäksi Heikki Laitinen juontaa, laulaa kitaralauluja ja laulattaa yleisöä kalevalaisen vuorolaulun tapaan sekä opettaa yleisölle neliäänisen kuorolaulun Tuuti tuuti tummaistani solistinaan Anna-Kaisa Liedes.

 

Pommaripoika on Kansanmusiikki-instituutin tuottama ja huolella toimitettu kuuden CD:n kokoelma Heikki Laitisen tuotteliaasta taiteilijanurasta. Esittelyvihkonen kertoo yhtyetoiminnan rikkaudesta. On kuin uusia kokoonpanoja olisi pullahdellut maailmaan vain sormia napsauttamalla.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Matti Tuomisto