Lainasoitin tuottaa korkoa nuoren taiteilijan kasvuna

 

Antonio Stradivarius: ”Iiriläinen”, 1702. © Op-ryhmän taidesäätiö

Jo yli sata lahjakasta nuorta soittajaa on saanut lainaksi jonkin OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoittimista. Idean soitinhankinnoista esitti silloiselle Osuuspankille vuonna 1983 Seppo Kimanen.

 

Vuonna 1970 perustettu Kuhmon Kamarimusiikki sai 1980-luvun alussa sponsorikseen Osuuspankin. Tulevana kesänä Kuhmossa vietetään 50. festivaalia, ja OP jatkaa yhä juhlien yhteistyökumppanina.

Sellisti Seppo Kimanen kertoo, että 1980-luvulle tultaessa Osuuspankki halusi kehittää mielikuvaa maaseudun pankista urbaanimpaan suuntaan. Pankin tiedotusjohtaja Markus Partanen kutsui vuonna 1983 Helsingin Juhlaviikkojen, Pori Jazzin ja Kuhmon Kamarimusiikin edustajia aivoriiheen pohtimaan, mitä asialle voisi tehdä.

”Istuimme kokonaisen päivän yhdessä, ja siinä esitin Partaselle, että voisiko pankki ryhtyä hankkimaan vanhoja italialaisia ja ranskalaisia arvosoittimia. Näitä sitten lainattaisiin nuorille lahjakkaille soittajille määräajaksi, jolloin he pääsisivät kehittämään omaa sointikulttuuriaan”, Kimanen kertoo.

Markus Partanen vei idean pankin pääjohtajalle, joka hyväksyi ehdotuksen. Eikä aikaakaan, kun Seppo Kimanen lähti viulunrakentaja Risto Vainion kanssa Lontooseen, jossa heitä avustivat soitinvalinnoissa viulisti Eli Goren ja sellisti William Pleeth – kaksi Kuhmon Kamarimusiikin legendaa.

”Toimintamme oli salaperäisyyteen verhottua, sillä emme tietenkään kertoneet, että olimme liikkeellä pankin asioilla – tieto tästä olisi saanut varmasti hintapyynnöt kohoamaan”, Kimanen mainitsee.

Kun soitinkokoelma alkoi karttua, OP joutui toteamaan, ettei instrumenttien ja niiden lainojen hallinnointi ole pankkitoimintaa. Soittimia varten perustettiin 1987 erillinen säätiö, nykyinen OP Ryhmän Taidesäätiö. Sen suojissa on myös pankin suuri kuvataiteen kokoelma.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Matti Tuomisto

 

Lähteitä: Harry Wahl -artikkeli Wikipediassa ja OP Ryhmän Taidesäätiön esite Arvosoittimet.